Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
ciprianbojan
Grup: membru
05 Nov 2010, 23:07

[Trimite mesaj privat]

PROBLEMA 3    [Editează]  [Citează] 

4. Dac? , , sunt mijloacele laturilor unui triunghi ?i un punct oarecare în planul triunghiului, s? se demonstreze c? avem rela?ia : OM +ON +OP=OA+OB+OC AM NEVOIE DE AJUTOR

---
cipi
enescu
Grup: moderator
05 Nov 2010, 22:20

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
AM NEVOIE DE AJUTOR

Asta în?elegem. Egalitatea din enun? nu este îns? adev?rat?. Poate a?i vrut s? v? referi?i la vectori, dar ar fi trebuit s? men?iona?i acest lucru, pân? v? familiariza?i cu Latex.

gauss
Grup: Administrator
05 Nov 2010, 23:07

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
... Dac? M,N,P sunt mijloacele laturilor unui triunghi ABC ?i O este un punct oarecare în planul (sau spatiul) triunghiului, s? se demonstreze c? avem rela?ia de egalitate pentru sume de vectori:

Fara a restrange generalitatea putem presupune (ca sa mai scriem ceva cu cap si coada) ca
- M este mijlocul laturii BC,
- N este mijlocul laturii AC,
- P este mijlocul laturii AB.

Atunci avem egalitatile vectoriale:

de unde rezulta usor cele cerute prin adunare si ambutisare.

N.B. Alternativ se poate cauta o legatura intre OA+OB+OC si OG, unde G este centrul de greutate al triunghiului ABC. Atunci problema data rezulta din (si implica) faptul ca triunghiurile ABC si MNP au acelasi centru de greutate. Pentru cei de a opta, a demonstra acest lucru este lasat ca tema. Atunci vor intelege la timp pentru ce e nevoie de vectori pe lumea asta...

---
df (gauss)
[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47558 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ