Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
AdiM
Grup: membru
28 Oct 2010, 20:13

[Trimite mesaj privat]

LaTeX    [Editează]  [Citează] 

Buna seara!

Poate ca nu e locul cel mai potrivit de intrebat, deoarece n-are nicio legatura cu matematica, dar fiindca are legatura cu LaTeX, utilizat de matematicieni, pun intrebarea aici. In plus, nu stiu ce ar trebui sa caut pe Google ca sa gasesc raspunsul.

Asadar:
a. Cum fac sa nu mai scrie Capitolul X, ci sa apara direct titlul capitolului? Sa presupunem ca vreau sa scriu o carte de poezii si fiecare poezie sa fie un "capitol", al carui titlu sa apara la cuprins. Dar nu cred ca i-ar placea cuiva sa vada "Capitolul 1 Somnoroase pasarele", "Capitolul 2 Luceafarul" etc
b. Cum fac sa obtin prima litera stilizata? Stiti, probabil, in cartile mai vechi sau cele de stil vechi, prima litera din capitol sau chiar din paragraf e mai mare si cu "floricele".

Multumesc.

enescu
Grup: moderator
21 Oct 2010, 19:59

[Trimite mesaj privat]

Pentru a), se foloseste comanda \chapter* (o steluta la sfarsit).
b) nu cred ca se poate in Latex.
EDIT b) se pare ca se poate

gauss
Grup: Administrator
21 Oct 2010, 21:36

[Trimite mesaj privat]

(b) Pe acest site cred ca anumite comenzi latex sunt deactivate, pentru ca nu cumva sa dea cineva o listare a fisierelor...
Pe placa locala mi s-a compilat insa:
Exemplu

\documentclass{article}

\usepackage{lettrine}
\usepackage{color}

\renewcommand{\LettrineFontHook}{\fontfamily{yfrak}\color[cmyk]{0.2,0.8,0.3,0.4}}

\begin{document}
\sf
\lettrine[loversize=0.8]{L}{a curtea imparatului Rosu} e o mare sarbatoare, din toate colturile imparatiei au venit ursi si ursitoare, toate si toti numai cu cuvinte laudatoare, cu daruri si cantece, cu merinde nemaivazute si cu calesti care parca zboara peste drumurile pietruite fara a le atinge. Caii\dots

\medskip

Cele douasprezece ursitoare\dots

\medskip

Dar deodata cerul se intuneca. Vulturii se ascund in vazduh sa scape de fulgerare. Muntii se bat cap in cap. Semn rau. Cea de-a treisprezecea ursitoare intra cu o matura cu capete de fibra optica scintilanta si izbucni intr-un ras de neghina. Spuse doar:
{\itshape Fata sa se faca frumoasa si curajoasa ca sa scape imparatia de tiran. Mama ei sa o creasca ca sa vada in egala masura frumusetea si adevarul.}
Si privind in ochii tiranului incat negru intra in negru si se face smoala, adauga\dots
{\itshape Dar cand va implini varsta de optisprezece ani, tatal ei sa moara in chinuri groaznice, pentru cat e de avar si neomenos si egoist, pentru ca nu a invitat in aceasta ora de bucurie pe nimeni din partea portocalie a imparatiea\dots}

\medskip
\lettrine[loversize=0.3]{I}{ar} anii trecura, zece cat cinci, cinci cat unul\dots

\end{document}

Cuvantul cheie este lettrine

Am mai cautat prin jur... Daca omul are litera sub forma de fisier (poza), atunci este posibil si ceva de forma:
http://www.tug.org/texshowcase/pp.pdf
Pagina este un link de pe
http://www.tug.org/texshowcase/ (A se cauta pp.tex pe ea...)

Desigur, orice font (scris) poate fi folosit, daca e instalat pe placa undeva unde sa-l gaseasca latex. Un loc bun de cautat fonturi "complicate si incurcate in propriile itze", dar si normale este:
http://www.tug.dk/FontCatalogue/
De aici e usor de intrat pe fonturi simple si de efect, dar si pe fonturi speciale. Ca un fel de motto la nu mai stiu ce lucrare, eu am tradus in germana mistretul cu colti... si l-am plasat in zapf cancery. Unul din cei ce mi-a "citit" lcrarea a vrut doar sa stie ce font a fost ala...
In exemplu am folosit fontul
yfrak
in fine, chestie de gust. La mare concurenta sta San Remo de pe
http://www.tug.dk/FontCatalogue/otherfonts.html#upper

(a) Cu chapter* ar putea sa apara cateva probleme cand se incearca un \tableofcontents, etc.

Se poate incerca insa:

\chapter*{Poezia ploii de note si a inflatiei muzicii}
\addcontentsline{toc}{chapter}{Poezia ploii de note si a inflatiei muzicii}

(N-am testat...)

---
df (gauss)
AdiM
21 Oct 2010, 21:59

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
(b) Pe acest site cred ca anumite comenzi latex sunt deactivate, pentru ca nu cumva sa dea cineva o listare a fisierelor...
Pe placa locala mi s-a compilat insa:
Exemplu

\documentclass{article}

\usepackage{lettrine}
\usepackage{color}

\renewcommand{\LettrineFontHook}{\fontfamily{yfrak}\color[cmyk]{0.2,0.8,0.3,0.4}}

\begin{document}
\sf
\lettrine[loversize=0.8]{L}{a curtea imparatului Rosu} e o mare sarbatoare, din toate colturile imparatiei au venit ursi si ursitoare, toate si toti numai cu cuvinte laudatoare, cu daruri si cantece, cu merinde nemaivazute si cu calesti care parca zboara peste drumurile pietruite fara a le atinge. Caii\dots

\medskip

Cele douasprezece ursitoare\dots

\medskip

Dar deodata cerul se intuneca. Vulturii se ascund in vazduh sa scape de fulgerare. Muntii se bat cap in cap. Semn rau. Cea de-a treisprezecea ursitoare intra cu o matura cu capete de fibra optica scintilanta si izbucni intr-un ras de neghina. Spuse doar:
{\itshape Fata sa se faca frumoasa si curajoasa ca sa scape imparatia de tiran. Mama ei sa o creasca ca sa vada in egala masura frumusetea si adevarul.}
Si privind in ochii tiranului incat negru intra in negru si se face smoala, adauga\dots
{\itshape Dar cand va implini varsta de optisprezece ani, tatal ei sa moara in chinuri groaznice, pentru cat e de avar si neomenos si egoist, pentru ca nu a invitat in aceasta ora de bucurie pe nimeni din partea portocalie a imparatiea\dots}

\medskip
\lettrine[loversize=0.3]{I}{ar} anii trecura, zece cat cinci, cinci cat unul\dots

\end{document}

Cuvantul cheie este lettrine

(a) Cu chapter* ar putea sa apara cateva probleme cand se incearca un \tableofcontents, etc.

Se poate incerca insa:

\chapter*{Poezia ploii de note si a inflatiei muzicii}
\addcontentsline{toc}{chapter}{Poezia ploii de note si a inflatiei muzicii}

(N-am testat...)

Merge si la mine, multumesc.

Intrebare suplimentara: pot sa schimb \fontfamily dupa bunul plac, pentru acea prima litera "artistica"? Daca da, ce alte stiluri mai exista, ca nu ma pricep..? Eu am incercat ce amm mai folosit pana acum, mathfrak si mathcal, cu pachetele corespunzatoare (eufrak, mathrsfs parca) si nu vrea sa schimbe...

Multumesc din nou.

gauss
Grup: Administrator
21 Oct 2010, 22:02

[Trimite mesaj privat]

P.S. N-o sa credeti, mai exista oameni care scriu in Word. De fapt, W este un M intors (- remarca pentru cei ce, ca si mine, sunt sau au fost chinuiti sa scrie in germana cu aplicatia cu acest nume...)

Exact pentru astfel de cazuri s-a inventat sigla complicata
WYSIWYG
care sta pentru "What You Seek Is What You Guess"...

---
df (gauss)
enescu
Grup: moderator
21 Oct 2010, 22:07

[Trimite mesaj privat]

[Citat]

"What You Seek Is What You Guess"...

AdiM
28 Oct 2010, 20:13

[Trimite mesaj privat]

Revin la acest subiect pentru ca am in continuare probleme.

1. Folosesc \lettrine, dar daca folosesc intre \begin{verse} si \end{verse} (daca vreau sa scriu o poezie), imi face litera mare, dar nu stie sa alinieze versul urmator unde trebuie si vine peste litera mare cazuta. Si observ ca nu pot folosi \indent in interiorul {verse}.

2. Am folosit \chapter*{Nume}, dar am, intr-adevar, probleme la adaugarea la cuprins. Adaug cu \addcontentsline{toc}{chapter}{Nume}, il scrie la cuprins, dar le pune pe toate la pagina 1, in cuprins. Plus ca mai folosesc hyperref si nu functioneaza, daca dau click pe un titlu din cuprins.

Am gasit undeva sa folosesc \renewcommand{\chaptername}{} si \renewcommand{\thechapter}{}, care au functionat, adica le pune bine la cuprins, merge si hyperref, dar tot scrie "Capitolul"..deci am scapat doar de numar...

[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47558 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ