Da, si eu am gasit cu calculatorul la inceput aceasta "solutie".
Daca notam de exemplu cu x masura unghiului BED (sau BEA),
atunci aplicand teorema sinusului in triunghiurile ABE si DBE (sau alternativ in ABD si BDE) dam de o ecuatie in x,
Pentru a obtine "solutia" de mai sus, am tiparit in gp/pari:
? gsin(x) = sin( x/180*Pi )
? solve( x=0,90, gsin(x) / gsin(140-x) - gsin(20) / gsin(40) )
%1 = 30.00000000000000000000000000
Mai sus cer x din intervalul [0,90] unde se anuleaza expresia
gsin(x) / gsin(140-x) - gsin(20) / gsin(40) ...
Se poate trece de la "solutie" la o solutie?
Din partea mea folosind proprietatile functiilor trigonometrice
si/sau
facand constructii din geometria sintetica...
Astfel de probleme sunt foarte importante din punct de vedere didactic,
ele arata cum se poate "sparge" o figura folosind proprietati (dogmatice sau nu) ale functiilor trigonometrice,
deci cum spargem partea sintetica cu forta,
si cum idea poate fi eventual folosita pentru a da de o solutie geometrica (implementand "transcendenta" functiilor sin, cos, tg, .. pe valorile speciale necesare si folosind algebricitatea acestor valori speciale de exemplu).
Solutii?
N.B.
Eu am tiparit mai intai cele de mai sus in computer (pari/gp) pentru a avea certitudinea ca am un unghi "normal",
apoi am dat o solutie trigonometrica la problema inversa,
presupunand ca x=30 de grade (normand f.a.r.g. pe AB la lungimea de 2 unitati) si aratand ca DE este atunci egal cu AB
si aratand ca asa ceva ajunge,
apoi am dat solutia trigonometrica operand ecuatia de mai sus in toate modurile,
si apoi am cautat si gasit una sintetica -constructie simetrizabila-, fratele meu "alta" si nepotul afirma ca cea netrigonometrica care i s-a transmis este de alta natura...
Pentru cei ce insista pe directia didactica, o astfel de problema este foarte utila in formarea ochiului elevilor, deoarece este enuntul este simplu si fiecare solutie poate fi usor urmarita si fiecare idee se poate usor descrie in cuvinte... E un exercitiu bun de incercat "constructii" sintetice si de exersat formule trigonometrice... Elevii sunt rugati sa incerce pe propriile coate sa ajunga foarte departe in solutie. Daca curiozitatea (sau lenea) invinge, din pacate nu sunt multe probleme cu acelasi potential de formare a rutinei sau a creativitatii...