Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

Forum » Cereri de rezolvări de probleme » Apartenenta la numerele naturale
[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
mihaighe
Grup: membru
28 Jul 2010, 16:10

[Trimite mesaj privat]

Apartenenta la numerele naturale    [Editează]  [Citează] 

Determinati a,b > 0,daca

Asta inseamna ca
dar nu stiu cum sa demonstrez.
Multumesc anticipat.

Pitagora
Grup: Administrator
26 Jul 2010, 18:05

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
Determinati a,b > 0,daca

Asta inseamna ca
dar nu stiu cum sa demonstrez.
Multumesc anticipat.

Numerele a si b sunt cumva naturale? La cum ati scris enuntul se intelege mai intai ca sunt reale iar apoi incercati sa demonstrati o divizibilitate intre numere reale.

---
Pitagora,
Pro-Didactician
mihaighe
27 Jul 2010, 15:56

[Trimite mesaj privat]

Greseala mea.Sunt numere reale.

gauss
28 Jul 2010, 01:13

[Trimite mesaj privat]

Probabil ca numaratorul este "atat de mic in comparatie cu numitorul" incat nu ne putem pune problema decat unde ia expresia valorile

• 0 - lucru exclus deoarece a,b > 0 iar numitorul este suma de patrate cu unul din ele >0 ...
  • sau 1...
  • pentru ca de la doi incolo nu mai avem sanse. Mai exact, daca scadem DOI din expresia data ce trebuie sa ia valori in IN, atunci dam de ceva cu numaratorul C = C(a,b) -sa zicem prin notatie-

De faptul ca nu dam de unu niciodata ma ocup acum. Argumentez usor scriind ecuatia corespunzatoare si reformatand-o astfel incat sa dam de o ecuatie de gradul doi in a cu parametrul b. Computerul ma scapa de calcul si tiparit inutile (solutiile unei ecuatii de gradul doi in a dupa calculul discriminantului...)

sage: solve( (a+b)^2+(a*b-1)^2 == (a+b)*(a*b+1) , a )
    [
    a == 1/2*(b^2 - (b - 1)*sqrt(-3*b^2 + 2*b - 3) + 1)/(b^2 - b + 1),
    a == 1/2*(b^2 + (b - 1)*sqrt(-3*b^2 + 2*b - 3) + 1)/(b^2 - b + 1)
    ]
    sage: solve( -3*b^2 + 2*b - 3 >= 0 , b )
    []

Stiind acest lucru "fara trucaje", putem incepe sa incercam sa grupam patrate (exista o teorema in acest sens). Destul de repede ne vine ideea ca in

sa inmultim cu doi si sa ne uitam la patratele:

N.B. Problema ia nota 5 pe o scala de la 1 la 10 din punctul de vedere al utilitatii si al aspectului didactic. Oamenii nu trebuie sa amestece prea repede numere reale si intregi intr-un sac de cartofi... Nota estetica este mai mica. Nu inteleg de ce in Romania se pun din ce in ce mai mult probleme "de capcana" sau de observatie relativ particulara. Matematica nu este o munca de detectiv care se uita in acelasi timp dupa ciorapii, borcanele si ziarele defunctului, ci este o munca de intelegere a unei structuri sau de determinare a unui "numar" cu o semnificatie clara.

• ---
    df (gauss)
    gauss
    28 Jul 2010, 01:30

[Trimite mesaj privat]

N.B. Mai sus, nu am vrut sa dau solutia cea mai simpla, care vede ca 0 nu se ia, iar de la unu incolo se poate deduce o inegalitate care exclude orice solutie, ci am dat solutia cinstita, asa cum mi-a venit pe limba.

---
    df (gauss)
    mihaighe
    28 Jul 2010, 16:10

[Trimite mesaj privat]

Multumesc pentru ajutor

[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47558 membri, 58582 mesaje.
    © 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ