Autor |
Mesaj |
|
In interiorul unui dreptunghi ABCD se considera punctul M astfel ca
,
,
. Cat o fi aria dreptunghiului?
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
[Citat] In interiorul unui dreptunghi ABCD se considera punctul M astfel ca
,
,
. Cat o fi aria dreptunghiului? |
Eu cred ca sunt o infinitate de dreptunghiuri de arii diferite.
|
|
Sa convenim pentru inceput ca interiorul dreptunghiului ABCD este acoperierea convexa a colturilor A,B,C,D, astfel ca laturile si colturile sunt in interiorul din enunt.
Deoarece MB este 5 iar M este punct interior, diagonala AC este cel putin de lungime 5.
Masura unghiului M din triunghiul MAC este atunci
mai mare sau egala cu cea a unui unghi drept, teorema lui Pitagora generalizata, deoarece triunghiul MAC are laturile
3, 4 si ceva mai mare sau egal cu 5,
mai mica sau egala cu cea a unui unghi drept, doarece M este interior.
Dam de M = D.
Aria dreptunghiului ABCD, dreptunghi cu laturile de 3 si 4 este 12.
--- df (gauss)
|
|
Sau, f?ra a folosi condi?ia ca M s? fie în interior: se ?tie c? pentru orice punct
din plan are loc egalitatea
(aplica?ie imediat? a teoremei medianei). Înlocuind, ob?inem
deci
|
|
,
,
Un punct M apartine interiorului unei multimi din plan daca exista o bula de centru M continuta in acea multime. Puncele de pe laturile unui dreptunghi nu apartin interiorului sau, deci problema astfel enuntata nu are solutie.
De fapt, corect ar fi spus: nu are sens.
--- C.Telteu
|
|
Cuvantul "interior" este in unele manuale de geometrie sintetica folosit in sensul ne-topologic al cuvantului... Am mai intalnit asa ceva, din pacate. Propun ca pe viitor sa gasim/folosim un nume mai putin echivoc. "Acoperire" mi se pare ca e o alegere buna, face aluzie clara la "acoperirea convexa".
--- df (gauss)
|
|
Putem spune, mai simplu, c? punctul respectiv se afl? în interiorul sau pe laturile dreptunghiului.
M? rog, în cazul ?sta punctul poate fi oriunde în spa?iu...
|
|
Pai, daca M=D atunci aria nu-i 12?(cu precizarea suplimentara ca M se afla in interiorul dreptunghiului sau pe laturi...)
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
[Citat] Pai, daca M=D atunci aria nu-i 12?(cu precizarea suplimentara ca M se afla in interiorul dreptunghiului sau pe laturi...) |
Ba da, dar D nu este punct interior. Daca in enunt ar fi fost specificat ca in paranteza aceasta, da.
--- C.Telteu
|
|
,
,
Exemplu:dreptunghiul cu laturile
.Si mai sunt si alte dreptunghiuri.Oare nu am inteles eu bine problema?
|
|
Am gresit!Scuze!Sa presupunem ca MA=3,MB=4 si AB=5 atunci rezulta ca latura BC (care este perpendiculara pe AB) rezulta ca fiind latura triunghiului MBC.Daca MA=3,MB=4 si AB=6 atunci rezulta o alta valoare a laturii BC si cele doua dreptunghiuri nu cred ca au ariile egale.Gresesc iar cumva?Cred ca sunt inundatiile de vina!
|