Autor |
Mesaj |
|
[Citat] ... în corpul numerelor complexe nu exist? o rela?ie de ordine...
|
compatibila cu structura de inel, in sensul ca adunarea cu ceva, respectiv inmultirea cu ceva *pozitiv* conserva o "inegalitate" scrisa fata de ordine.
Demonstratia este simpla, nu trebuie sa facem aici un mister din ea: Presupunem ca exista pe corpul numerelor complexe o relatie de ordine compatibila cu structura de inel. O notam cum se noteaza ea pe IR.
Deorece orice doua elemente sunt comparabile (avem o ordine (totala), nu doar o ordine partiala), fie i este mai mare ca zero fie invers.
Daca i>0 ne declaram multumiti. Daca nu, adunand (-i) pe ambele parti ale inegalitatii i<0, rezulta 0<-i.
Deci fie i, fie -i este un element pozitiv. Inmultind cu acest element pozitiv in inegalitatea pe care o satisface fata de zero, rezulta
fie 0.i < i.i, fie 0.(-i) < (-i).(-i) .
Am dedus deci 0 < -1 .
Inmultind cu elementul pozitiv (-1) in relatia de mai sus rezulta 0<1. La aceasta relatie adunam pe ambele parti (-1) si dam de -1 < 0.
Cele doua relatii 0 < -1 si -1 < 0 contrazic antisimetria...
Presupunerea facuta este falsa... Am demonstrat prin contrapozitie ce am vrut.
--- df (gauss)
|
|
[Citat] Cred c? e nimerit s? pun o întrebare pe care o pun elevilor mei dup? ce predau numere complexe: care num?r e mai mare
sau
? |
De multe ori m-am gândit,dar n-am mai zis la nimeni pân? acum,dac? i este într-adev?r num?r .Desigur,a?a am înv??at,a?a îi spunem si multimii :"Mul?imea numerelor complexe",dar... de multe ori (in gluma fie spus) mi-e mai drag s? ma gândesc la el ca la i-ndividul care a stricat un "blind date" intre e ?i pi.
--- Anamaria
|
|
[Citat]
[Citat] ...laturile si suprafata exprimate in numere naturale. |
De exemplu laturile in ani lumina si aria in inchi patrati? (am vrut sa dau de inteles ca problema nu are sens daca nu vorbim si de unitatile de masura.) |
Nu are importanta unitatea de masura deoarece important este ca laturile si suprafata sa fie exprimate in numere naturale.Gresesc cumva?
|
|
[Citat] De exemplu, dintre triunghiurile cu laturile si aria respectiv...
a=4 b=13 c=15 S=24
a=5 b=5 c=6 S=12
a=5 b=5 c=8 S=12
este foarte clar doar care este mai mic:
Desigur ca cel cu a=4, cea mai mica latura se pune...
Ceee? Nu se puneee? Bun, atunci cel cu 5,5,8, pentru ca aria e minima si intra intr-o banda de hartie de inaltime minima (trebuie sa-l cracim mai mult decat pe cel cu 5,5,6, deci tragem un "munte" mai mic...)
Ceee? Inca nu e bine? Bun, atunci cel cu 5,5,6, pentru ca aria e minima si scriem pe hartie numere mai mici...
Daca nu tragem la sorti sau supunem la vot, pentru ca matematica este o stiinta democratica, lipsita de arbitrar...
Tema de casa (pe bune):
Care este
- dintre toate triunghiurile cu lungimile laturilor si cu aria numere naturale care nu se divid cu primele zece numere prime -
cel mai frumos?
Deee ceee?
Si de ce nici aceasta problema nu are sens? |
Splendid raspuns!Frumoasa mai este matematica!Mi-au placut solutiile
a=5 b=5 c=6 S=12
a=5 b=5 c=8 S=12
si ca intodeauna simtul umorului foarte fin cu care tratati de multe ori problemele....
Toata stima!
|
|
[Citat]
[Citat] Cred c? e nimerit s? pun o întrebare pe care o pun elevilor mei dup? ce predau numere complexe: care num?r e mai mare
sau
? |
Sunt în clasa a XII-a, dar sunt convins? ca 80% din elevii ce termin? liceul nu ar ?ti s? r?spund? c? în corpul numerelor complexe nu exist? o rela?ie de ordine. Si ?ti?i de ce? De lene ?i apoi de disperare, elevii ajung sa înve?e pe de rost tipuri de probleme...f?r? s? în?eleag?. ?i pu?ini profesori î?i dau silin?a s? îndrepte asta. apoi... chiar de-?i dau, noi suntem prea lene?i. Dac? ora de matematic? ar fi conceput? ca un spectacol, atunci ar exista ceva ?anse. Numai bine.
|
Asa este!Inecuatia
are sens?
|
|
sau
? |
2
--- Knowledge is power. Power corrupts. Study hard. Be evil.
|
|
Am 2011 triunghiuri, oricare doua necongruente, fiecare din ele fiind inscris in cercul de raza 1. Care este cel mai mic? Dar cel mai mare?
Mai simplu: Dintre triunghiurile cu laturile de 4;6;6 si respectiv 5;5;6, care este mai mic?!
--- C.Telteu
|
|
definiti notiunea de "mai mic" in multimea triunghiurilor...eu am lipsit la lectia asta...!
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
[Citat] definiti notiunea de "mai mic" in multimea triunghiurilor...eu am lipsit la lectia asta...! |
Cel mai mic ca suprafata.Asa este corect?
|
|
[Citat]
[Citat] definiti notiunea de "mai mic" in multimea triunghiurilor...eu am lipsit la lectia asta...! |
Cel mai mic ca suprafata.Asa este corect? |
Asta trebuia spus in enuntul problemei!
--- C.Telteu
|