Este exact ceea ce am dorit sa incurajez, munca depusa este deja rasplatita.
Solutia ce o dau nu este neaparat mai buna, poate mai geometrica, si oricum am promis-o. De dat se dau deci planul (P) si dreapta (d):
(k este un vector, de fapt ca si D, doar in fizica se insista sa se puna sageti peste pentru a mai ingreuia scrisul. Deoarece nu am pus sageti niciodata cand am lucrat cu vectori pe spatii Hilbert, nu pun nici acum.)
Directia dreptei este deci acest k. (Sa se dea valori intuitiv lui t, daca intuitia geometrica nu este deja formata.) Pentru a gasi intersectia lui (P) cu (d) avem de rezolvat un sistem, il tiparesc direct in soft:
dan@riemann:~$ sage
----------------------------------------------------------------------
| SAGE Version 3.0.5, Release Date: 2008-07-11 |
| Type notebook() for the GUI, and license() for information. |
----------------------------------------------------------------------
sage: var( "x,y,z, t" );
sage: eq1 = ( x + 5*y -z -25 == 0 );
sage: eq2 = ( x+1 == 4*t );
sage: eq3 = ( y == 2*t );
sage: eq4 = ( z-1 == 3*t );
sage: ?solve
sage: solve( [ eq1, eq2, eq3, eq4 ] , x,y,z,t )
[[x == 97/11, y == 54/11, z == 92/11, t == 27/11]]
Bun, avem punctul de intersectie.
Care este acum proiectia lui k (vazut ca vector cu extremitatea de plecare in origine) pe planul paralel cu (P) ce trece prin origine, deci cu cel de ecuatie (x+5y-5=0) ?
Pentru aceasta cautam o descompunere:
Luand mai sus produsul scalar cu n, si folosind anularea produsului scalar, (n,p)=0, rezulta:
Il avem pe a, deci si proiectia p,
Acest vector de directie il mai putem lungi (de 27 de ori), ca sa nu caram numitori dupa noi.
Dreapta (proiectie a lui (D)) cautata este deci data de ecuatia:
Cum mi se intampla des, sigur am gresit pe undeva la calcule... Dar cam asa am crezut eu ca am calcule relativ in limite normale. (Am incercat sa le inserez pe toate...)