Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
allle90
Grup: membru
16 May 2010, 22:44

[Trimite mesaj privat]

inecuatie    [Editează]  [Citează] 

Sa se determine b si c numere reale strict pozitive, astfel incat: c^x+b^x>=x^c+x^b, oricare ar fi x >0.
O solutie am observat-o: b=c=e...dar nu pot demonstra ca e unica. Are cineva vreo sugestie?

---
ale
gauss
Grup: Administrator
16 May 2010, 20:37

[Trimite mesaj privat]

Ca element ajutator, iata o propozitie in drumul spre solutie:

Pentru orice
are loc inegalitatea

cu egalitate daca si numai daca
.

Argument:
Logaritmam ambele parti in inegalitatea ce este de demonstrat, obtinand o inegalitate echivalenta (cu egalitate in acelasi caz, deoarece logaritmul este functie strict crescatoare).
Consideram atunci functia ajutatoare
.
  • Derivata a doua este strict pozitiva (h este strict convexa),
  • deci h' este strict crescatoare, iar din h'(e)=0 rezulta ca h' este strict negativa pe (0,e), egala cu zero in e si strict pozitiva pe (e,infinit). (Acest lucru se face desigur "banal" sau "ochiometric", si fara apel la derivata a doua, dar convexitatea da suport intuitiv la ceea ce urmeaza...)
  • deci -stiind semnul lui h'- rezulta ca h este strict descrescatoare pe (0,e] si strict crescatoare pe [e, infinit). Punctul e este minim absolut al functiei date.

Cum se rezolva acum problema de mai sus?

• ---
    df (gauss)
    allle90
    16 May 2010, 20:59

[Trimite mesaj privat]

Ok, demonstratia acelei propozitii am facut-o si eu, tot prin logaritmare si apoi aplicand sirul lui Rolle. Asa am ajuns la concluzia ca e este o solutie, si da, fiind punct de minim local si al functie mele, din Teorema lui Fermat rezulta ca derivata in e este 0. Numai ca ecuatia la care ajung...

nu stiu sa o rezolv...

---
    ale
    gauss
    16 May 2010, 21:26

[Trimite mesaj privat]

Bun, consideram functia

Ce se poate spune despre g(e) ?

P.S. Am apreciat mult gasirea cazului particular b=c=e... Din respect am venit numai pana la jumatate de drum...

---
    df (gauss)
    allle90
    16 May 2010, 22:23

[Trimite mesaj privat]

g(e)<=0, cu egalitate pt b=c=e.
    dar eu am nevoie ca g(e)>=0, deci practic g(e) trebuie sa fie egal cu 0, deci b=c=e. Gresesc? Multumesc mult pentru timpul acordat.

---
    ale
    gauss
    16 May 2010, 22:44

[Trimite mesaj privat]

Noua ni se da
    pentru orice x>0, deci in particular si pentru x=e. Dar cu observatia tocmai facuta avem
    cu exceptia cazului in care b=c=e.

Deci numai cazul b=c=e intra in discutie pentru o solutie, iar cu cele ce mai sus, dam intr-adevar de o soultie...

---
    df (gauss)
    [1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47558 membri, 58582 mesaje.
    © 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ