Autor |
Mesaj |
|
Vreau sa numerotez fetele unui cub cu numere de la 1 la 6 astfel ca, suma numerelor de pe oricare trei fete care au un varf comun sa fie aceeasi.Cum sa procedez?
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
A numerota fetzele inseamna a scrie cate un numar pe fiecare varf?
Suma numerelor de pe fatza este suma numerelor plasate in varfurile acestei fetze?
Rezulta cumva de aici ca suma pe fiecare fatza este aceeasi, S, unde desigur atunci (S+S+S+S+S+S) = 3(1+2+3+4+5+6+7+8)?
Se pare ca avem S=18.
Cum plasam 7 si 8 in relatie unul fata de altul.
Daca 7 si 8 sunt in varfuri pe o aceeasi fatza, atunci e clar ca ele stau diagonal unul fata de altul. Pe aceasta fatza mai plasam obligatoriu 1 si 2 in celelalte coltzuri. Destul de repede obtinem o solutie in care pe patru muchii parelele (si aceeasi orientare) avem varfurile cu numerotarile:
(8,1)
(2,7)
(5,4)
(3,6)
Deoarece nu ni s-au cerut toate solutiile ne oprim aici.
--- df (gauss)
|
|
Cred ca am gresit un pic...cubul are doar 6 fete...deci numerotarea este de la 1 la 6...Scuze !!!
In ipoteza data in loc de fete luam varfuri si concluzia devine: astfel ca suma numerelor de pe aceeasi fata sa fie aceeasi...
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
Am corectat enuntul!
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
Imi pare rau, dar nu inteleg nimic din noul enunt...
Sa zicem ca luam un zar obisnuit. 1 si 6 se opun. Putem aranja sa ne uitam la varful unde se intalnesc 1,2,3 respectiv unde se intalnesc 6,2,3.
Ce sume se compun pentru aceste varfuri si ce sume trebuie sa fie egale?
--- df (gauss)
|