Bine ai venit guest
 
User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

Forum » Cereri de rezolvări de probleme » Intrebari LaTeX
[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
AdiM
Grup: membru
Mesaje: 346
09 May 2010, 21:09

[Trimite mesaj privat]

Intrebari LaTeX    [Editează]  [Citează] 

Buna ziua! Am inceput sa scriu lucrarea de licenta folosind proTeXt si am cateva intrebari:

1. Cum se schimba titlurile capitolelor date automat? Adica ori de cate ori incep un nou capitol cu \chapter{Titlu...}, el scrie titlul meu, dar deasupra scrie si "Chapter 1", sau al catelea este. Cum fac sa nu mai scrie asa ceva sau sa scrie doar ce vreau eu? Daca scriu o lucrare in romana, normal ca nu imi trebuie asa ceva.

2. Cum se face sa incapa textul exact pe rand? Adica sa zicem ca sunt la capatul randului si tocmai acolo vreau sa bag un ditamai cuvantul, "ciclopentadienil" parca am eu. Si programul se straduieste sa-l bage pe acest rand, dar "da pe dinafara", adica iese din tiparul de pana acum, nu stiu daca e clar. Am ceva de genul:

aaaaaaa
aaaaaaa
aaaaaaa
aaaaaaaaaa
aaaaaaa

Cel care e in plus e cuvantul in cauza. Sa-l despart eu in silabe manual? Sau cum?

3. Cum se introduce o figura CENTRATA? Folosesc \begin{figure} \includegraphics{poza.jpg} \caption{explicatie} \end{figure}. Am introdus o comdanda care sa accepte si alt format decat .eps, dar le aliniaza pe toate la dreapta, doar "caption"-ul e pus sub poza, pe centru. Am incercat sa introduc secventa de mai sus intre \begin{center} si \end{center}, dar nu vrea. In plus, ce reprezinta atributele acelea optionale h,t,b,p care se pot adauga la {figure} ? Am citit help-ul, dar nu imi e clar si nici din "experimente".

Multumesc.

gauss
Grup: Administrator
Mesaje: 6933
23 Apr 2010, 03:21

[Trimite mesaj privat]


Buna!

1.
\usepackage[romanian]{babel}
plasat in preambul ar trebui sa stie de Capitolul 1 in loc de Chapter 1.

De asemenea, se poate alege la \documentclass fie book (sau amsbook) sau report pentru o lucrare mai plina de parti, capitole, ..., subparagrafe, respectiv article sau ceva mai lejer pentru lucruri care au nevoie doar de sectiuni de fapt.

2. Cum se face sa incapa textul exact pe rand? Adica sa zicem ca sunt la capatul randului si tocmai acolo vreau sa bag un ditamai cuvantul, "ciclopentadienil" parca am eu.

Se poate tipari ci\-clo\-pen\-ta\-dil (cred) in loc. daca cuvantul apare foarte des, se poate declara in preambul.

3. Cum se introduce o figura CENTRATA?
se introduce poza in interiorul unui
\begin{center}
...
\end{center}
cel mai bine transformata in eps (de ce nu? sunt o droaie de programe ce transforma...) si se are grija de BoundingBox eventual manual.
In general, depinde de poza. Pentru mine au ajuns eps-urile.
In plus, daca e chimie, multe lucruri libere sunt facute sa faca figurile singure si sa le exporte in eps (desigur cu altfel de munca decat cea de pescuit litere, probabil ca trebuie tiparit putin cod, dar de asta au teama de obicei doar germanii...)

In plus, ce reprezinta atributele acelea optionale h,t,b,p care se pot adauga la {figure} ? Am citit help-ul, dar nu imi e clar si nici din "experimente".

Figure este o chestie "flotanta", masina se chinuie sa plaseze figura cum s-a precizat: [h] inseamna here, aici (daca se poate), b ~ bottom ~ jos, etc. daca sunt prea multe poze pe o aceeasi pagina, latex are ceva necazuri sa imbine preprogramarea de estetica cu ceea ce doreste utilizatorul (uneori).

daca mai sunt intrebari, curaj,
dar primul lucru pe care l-as face ar fi sa ma uit pe google dupa

chemistry filetype:tex includegraphics

(Sunt o droaie de templates pe care lumea le ofera pe gratis! da, traim intr-un secol in care oamenii incep sa actioneze ca o unitate...)


---
df (gauss)
AdiM
Grup: membru
Mesaje: 346
23 Apr 2010, 09:30

[Trimite mesaj privat]


[Citat]


De asemenea, se poate alege la \documentclass fie book (sau amsbook) sau report pentru o lucrare mai plina de parti, capitole, ..., subparagrafe, respectiv article sau ceva mai lejer pentru lucruri care au nevoie doar de sectiuni de fapt.


Da, stiam de asta, chiar am folosit genul book.

[Citat]

Se poate tipari ci\-clo\-pen\-ta\-dil (cred) in loc. daca cuvantul apare foarte des, se poate declara in preambul.


Nu, nu apare des, insa mi s-a mai intamplat o data, cand declaram o multime de genul {f | proprietati multe} , intre $, bineinteles si la fel mi le-a scris intr-un rand, depasind alineatul. Si acolo am despartit manual, cum spuneti dumneavoastra. Insa observasem ca alte cuvinte le-a despartit el automat in silabe, astfel incat sa se incadreze cum trebuie si nu stiu de ce nu-l desparte nici pe asta.

[Citat]

3. Cum se introduce o figura CENTRATA?
se introduce poza in interiorul unui
\begin{center}
...
\end{center}


Tocmai aici e ironia! Am introdus exact cum ziceti dumneavoastra, dar nu doar cu \includegraphics, ci cu figura, totul intre \begin(si end){center} si "caption"-ul, adica explicatia "Figura x.y Explicatie" mi l-a pus centrat, numai poza insasi nu!

Eu folosesc .jpg din comoditate. Dar intreb: credeti ca are programul pretentii si se poarta mai frumos cu .eps-urile? Adica ar putea sa fie si extensia o problema in asezare si manipulare (de catre program), in general?


Si nu, nu e chimie, e cam fizica moleculara. Mai exact, teoria grupurilor de simetrie aplicata pe molecule. Si am niste poze cu anumite molecule cu axe de simetrie etc.
Am suficiente imagini si documentatie, acum trebuie doar sa ma ajute si programul sa le pun la un loc

Multumesc.

AdiM
Grup: membru
Mesaje: 346
23 Apr 2010, 11:04

[Trimite mesaj privat]


Si mai am o intrebare. Sa zicem ca ma aflu in ultima patrime a unei pagini si introduc o poza mare, mai mare decat ar fi locul ramas, dupa care imi continui textul. Programul pune textul in locul ramas si incepe pagina noua cu poza. Insa problema e ca poza se potrivea textului de dinainte, iar textul de dupa poza nu are legatura cu poza. Adica am ceva asa:

text bla-bla-bla, dupa cum se poate vedea din poza de mai jos:
[AICI TREBUIE SA VINA POZA]

-aici incepe pagina noua-
Aici deja incep sa vorbesc despre altceva.



El face:


text bla-bla-bla, dupa cum se poate vedea din poza de mai jos:
Aici deja vorbesc despre altceva.

-aici incepe pagina noua-
[AICI PUNE POZA].


Am reusit sa rezolv formatand manual imaginea, adica sa ii dau eu dimensiunile (width, height etc ca atribute la \includegraphics) incat sa incapa, dar nu imi convine aceasta metoda. De asemenea, rezolv la fel situatiile in care imaginea e mai lata decat alineatul paginii, ca in cazul cuvantului lung.

Am alternative, ceva de autoformat, fit width/height ceva? Sau iar e o chestie datorata formatului .jpg, care se rezolva cu .eps? Asta ar fi frumos!...

Multumesc.

gauss
Grup: Administrator
Mesaje: 6933
24 Apr 2010, 13:40

[Trimite mesaj privat]


Deja am de raspuns mai degraba la probleme de paginare si munca de editor de carte. Nu am diplome in acest domeniu, dar incerc sa prezint scurt experienta mea.

In matematica nu sunt "multe poze", dar sunt uneori multe diagrame.
A fost o lupta lunga de a plasa aceste diagrame incat pagina si continutul sa corespunda. De obicei, mai adaugand cateva randuri la pagina 35 imi strica complet pagina 41 (cam asa cu alte numere). De asemenea, pentru nu stiu ce brosura de adunatura de matematicieni am primit poze si am fost obligat sa fac ceva cu ele. Experienta mea din cele cateva cazuri este:

  • Am scapat cu viatza doar in momentul in care mi-am largit pagina
    \advance\textwidth by 6cm
    \advance\evensidemargin by -3cm
    \advance\oddsidemargin by -3cm

    \advance\topmargin by -15mm
    \advance\textheight by 30mm

    (sper ca nu am gresit la tiparit)
    si am luat un font clar care are largime de litere relativ mica, anume fara sherife. Aceasta se face foarte simplu, dupa acel \begin{document} direct un \sf .
    (Uneori am avut nevoie de \bfseries ca sa am si bold face font -scris gros- in sf - ceva cu sffamily parca era de asemenea pe acolo.) Desigur, seful mi s-a plans ca el nu poate citi cearceaful scris complet, dar asta e alta problema.

  • Bun, acum avem o pagina inalta si lata bine pusa la punct pentru a primi multe poze. Pozele vin spre latex si latex incearca intr-un loc obscur sa faca rost de dimensiunile pozei. Din anumite motive, unele programe de prelucrare de poze declara dimensiuni false. Exista un pachet (nu stiu care in secunda asta), care pune cate un cadru cu de la sine putere in jurul pozei. Acolo se vede uneori o poza relativ mica in stanga de tot si cadrul care iese in dreapta din peisaj. (De obicei, oamenii lucreaza cu latex cu pagina scrisa effectiv cam ingusta si majoritatea programelor de transformat declara formal, daca fac asta, o pagina mai mare..)
    Ce am facut eu de exemplu (comenzi linux gratuite, dar oamenii cumpara cu placere soft cu toate shicanele... care desigur sunt si amabil facute in proiecte special declarate sa fie (in)compatibile cu latex/linux - adica de ce sa poata lumea folosi asa ceva din <wine>...)

    dan@riemann:~/tmp/pic_convert$ wget http://www.pro-didactica.ro/zamolxisart/think.gif
    dan@riemann:~/tmp/pic_convert$ man convert
    dan@riemann:~/tmp/pic_convert$
    dan@riemann:~/tmp/pic_convert$ convert think.gif think.eps
    dan@riemann:~/tmp/pic_convert$ grep BoundingBox think.eps
    %%BoundingBox: 0 0 88 134
    %%HiResBoundingBox: 0 0 88 134
    %%PageBoundingBox: 0 0 88 134
    dan@riemann:~/tmp/pic_convert$ gv think.eps &

    In viewer, care imi arata si in ce pixel se afla mouse-ul, am chiar verificat ca acel Bounding Box corespunde. Daca nu corespundea, trebuia sa modific manual file-ul eps. Foarte des, cu cate un convertor sau altul, dadeam de cate un BoundingBox de forma 0 0 0 0 si latex-ul nu prea stie ce sa faca cu asa ceva.

    Folosind eps eu am avut intotdeauna acest control. Altfel, nu stiu ce sa recomand.

    Daca poza este chiar mare, atunci experientza de zetzar este cea necesara.


  • ---
    df (gauss)
    AdiM
    Grup: membru
    Mesaje: 346
    24 Apr 2010, 13:59

    [Trimite mesaj privat]


    Am inteles..ideile principale cel putin

    Pentru aspect o sa ma mai sfatuiesc cu profa de licenta o sa ii las ei placerea, eu ma ocup de continut

    Din pacate, inca nu reusesc sa centrez imaginile, dar mai incerc.

    Multumesc FOARTE mult pentru timpul acordat!

    Un weekend placut!

    gauss
    Grup: Administrator
    Mesaje: 6933
    24 Apr 2010, 14:04

    [Trimite mesaj privat]


    La chestia cu centrarea:
    Optiunea [draft]
    (cred ca in \documentclass[draft]{book})
    s-ar putea sa dezvaluie acel bounding box fara multa bataie de cap.
    Daca poza apare fara draft in stanga de tot, iar cu draft un chenar (mult) prea mare spre dreapta...


    ---
    df (gauss)
    enescu
    Grup: moderator
    Mesaje: 3403
    09 May 2010, 21:09

    [Trimite mesaj privat]


    [Citat]


    1. Cum se schimba titlurile capitolelor date automat? Adica ori de cate ori incep un nou capitol cu \chapter{Titlu...}, el scrie titlul meu, dar deasupra scrie si "Chapter 1", sau al catelea este. Cum fac sa nu mai scrie asa ceva sau sa scrie doar ce vreau eu? Daca scriu o lucrare in romana, normal ca nu imi trebuie asa ceva.

    Foloseste comanda \chapter*{Titlu...}

    [1]


    Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47558 membri, 58582 mesaje.
    © 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ