Notam/substituim cu A numarul (2x-1)/3 = (4x-2)/6, pentru ca in partea stanga a ecuatiei prea multe expresii sunt ceva mai apropiate de acest A.
Rezulta x = (3A+1)/2. Ecuatia data se reformuleaza atunci echivalent:
Ne legam de ecuatia in A de mai sus.
Deoarece partea stanga este un numar intreg, rezulta ca si partea dreapta este un numar intreg, deci ca 5A-1 este numar intreg par, deci A este o fractie de forma m/5, unde m este un numar intreg impar. (Deci A se plimba intr-o multime discreta, o droaie de puncte izolate. Incercam sa facem rost de minirari/majorari pentru A...)
Pentru a reduce ecuatia la ceva mai simplu fara multa bataie de cap, folosim inegalitatea [y] <= y < [y]+1 pentru a obtine ca implicatie intr-o singura directie (si la sfarsit nevoia de verificare):
(Inegalitatea pe partea cu < a fost poate putin generoasa... Ne asteptam ca la verificari sa nu avem parte de solutii pe aceasta parte...)
Valorile posibile ale lui A sunt atunci in intervalul (-2,2] numere rationale cu numitorul 5 si numarator impar, deci in multimea:
-9/5, -7/5, -5/5, -3/5, -1/5, 1/5, 3/5, 5/5, 7/5, 9/5 .
Verificarea o fac desigur cu calculatorul (Pari/GP), astfel incat si tabelul ce trebuie inserat pentru discutia de fata sa fie "deja tiparit".
Cu ceva lucru manual obtinem:
Solutiile sunt deci:
Pentru A: -3/5, -1/5, 1/5, 3/5, 1.
Pentru x: -2/5, 1/5, 4/5, 7/5, 2.
Trebuie sa trimit mesajul ca sa vad daca nu am gresit pe undeva... (Sper ca nu trebuie sa mai tot modific inainte si inapoi.)