Autor |
Mesaj |
|
Fie x,y,z si numarul n+1 numere naturale nenule prime intre ele.Sa se arate ca daca n+1 este numar prim atunci ecuatia
nu are solutii.
|
|
[Citat] Fie x,y,z,n numere naturale nenule prime intre ele.Sa se arate ca daca n+1 este numar prim atunci ecuatia
nu are solutii. |
Cel putin unul din numerele x,y,z trebuie sa fie par, deci n nu poate fi par, adica nu poate fi 2 si asa cum zice Fermat in marea lui teorema, ecuatia nu are solutii.
--- C.Telteu
|
|
[Citat]
[Citat] Fie x,y,z,n numere naturale nenule prime intre ele.Sa se arate ca daca n+1 este numar prim atunci ecuatia
nu are solutii. |
Cel putin unul din numerele x,y,z trebuie sa fie par, deci n nu poate fi par, adica nu poate fi 2 si asa cum zice Fermat in marea lui teorema, ecuatia nu are solutii. |
Cum n nu poate fi par?Pai n poate fi 1,2,4,6,10,12,16,....astfel incat n+1 sa fie numar prim.Problema cere ca sa se demonstreze ca ecuatia nu are solutii tinand cont de conditiile enuntate.Pentru n=1 ecuatia are solutii?Pentru problema propusa de mine exista o demonstratie pe baza matematicii cunoscute pe vremea lui Fermat si deci in conditiile in care x,y,z,n numere naturale si prime intre ele si pentru n+1 numar prim si n>2 se poate spune ca exista o demonstratie bazata pe cunostinte de matematica elementara a Marii Teoreme a lui Fermat.Pentru demonstratia problemei eu zic ca putem folosi Mica Teorema a lui Fermat.Gresesc cumva?
|
|
Paritatea...
S-a dat ca n este relativ prim cu x, cu y si cu z.
Din ecuatia data rezulta ca unul din numerele x^n, y^n, z^n este par. Deci unul din numerele x,y,z este par.
De aici ar trebui sa rezulte ca n este impar.
Ce nu este bine insa cu solutia urmatoare
--- df (gauss)
|
|
[Citat] Paritatea...
S-a dat ca n este relativ prim cu x, cu y si cu z.
Din ecuatia data rezulta ca unul din numerele x^n, y^n, z^n este par. Deci unul din numerele x,y,z este par.
De aici ar trebui sa rezulte ca n este impar.
|
Sunt neatent caci am spus mai inainte ca problema se poate rezolva cu ajutorul Micii Teoreme a lui Fermat.Aveti dreptate si am corectat enuntul si deci in loc de x,y,z,n sunt prime intre ele se va citi x,y,z si n+1 sunt prime intre ele.Acum e bine?
|
|
[Citat]
|
Trebuia sa continui rationamentul pentru n=1...(Fermat ne asigura ca nu sunt sol pt. n>2). Dar, oricum, acum s-a schimbat si enuntul! Iar pentru noul enunt, TAMREF a "divulgat" solutia.(in acest enunt modificat, nu se mai poate lua n=1 si am spus la prima interventie de ce.)
--- C.Telteu
|
|
[Citat]
[Citat]
|
Trebuia sa continui rationamentul pentru n=1...(Fermat ne asigura ca nu sunt sol pt. n>2). Dar, oricum, acum s-a schimbat si enuntul! Iar pentru noul enunt, TAMREF a "divulgat" solutia.(in acest enunt modificat, nu se mai poate lua n=1 si am spus la prima interventie de ce.) |
Nu inteleg de ce n nu poate fi 1 atata timp cat pentru n=1 avem n+1=2 si 2 este numar prim.De aceea am modificat enuntul ca sa se vada ca nu exista nici un n numar natural diferit de zero astfel incat ecuatia sa aiba solutii in conditiile date.
|
|
[Citat] Fie x,y,z si numarul n+1 numere naturale nenule prime intre ele.Sa se arate ca daca n+1 este numar prim atunci ecuatia
nu are solutii. |
Din egalitatea data rezulta ca cel putin unul din numerele x,y,z este par, si pentru ca in enunt ai spus ca x,y,z si n+1 sunt prime intre ele, n+1 nu poate fi 2, deci n nu poate fi 1.
--- C.Telteu
|
|
In ultima forma a problemei, presupunand ca exista o solutie pentru un p(=n+1) numar natural prim, considerand ecuatia modulo p obtinem (din mica teorema a lui Fermat)
Contradictie.
--- df (gauss)
|