Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

[Subiect nou]   [Răspunde]
[Prima pagină]   « [1] [2]
Autor Mesaj
gauss
Grup: Administrator
28 Mar 2010, 18:40

[Trimite mesaj privat]

M-am uitat scurt pe net sa vad ce este TeXaide, nu am gasit prea mult, dar se pare ca este un editor in care omul "culege" simbolurile matematice si le plaseaza pe hartie "cum se vad ele" -WYSIWYG-
Se pare ca intre timp se numeste MathType

Pana si in acest editor trebuie sa fie undeva un loc de accesat codul produs.
Nu stiu unde, dar trebuie sa fie un loc undeva.

Eu tiparesc codul "orb", intr-un editor de text obisnuit. Este un lucru pe care il recomand tuturor celor care mai au un drum lung de batut la tastatura. Cu timpul, concentarea pe ceea ce face mouse-ul nu mai e de rezolvat cu ochi buni. (Sunt cativa pixeli pe care atentia trebuie concentrata ore intregi.)
Ce recomand este sistemul de tastare cu 10 degete (sau macar cat de cat o apropiere de acest tip de secretara perfecta, care intre propozitii mai bea si cafea...)

Drumul cel mai scurt este invatarea unui editor "pe viata", suficient de bun pentru a suplini cerintele urmatorilor 20 de ani (emacs -liber- este favoritul meu, dar colegii mi se descurca foarte bine cu notepad++, programmers notepad -libere- apoi pentru cei pragmatici/criptici desigur vi sau vim (vi improved) si in sfarsit poate, pentru cei ce au $ sau etica mai putin avansata sunt o droaie de programe mai mult sau mai putin indicate.)

Apoi, exista cateva introduceri libere in LaTeX, de preferat este aruncarea privirii pe cod deja scris, gasit pe google, folosind de exemplu cautarea

fraction filetype:tex

(sau orice in loc de fraction).

Eu recomand de multa vreme urmatoarea strategie:
Se face loc pe un computer de o partitie de 8GB. (Se sterg cateva filme -de preferinta cele cu mult, mult sange si dialoguri fie monosilabice, fie mai lungi obtinute mecanic prin arme automate. Sau se cumpara un stick...)
Se instaleaza Ubuntu (sau Kubuntu) in cei 8GB. (1 ora pana la 2 ore cu download cu tot.)
Se intra in synaptic package manager si se da cate un click pe pachetele:

(Sectiunea tex vine deja special construita)
texlive, auctex, latex-beamer, latex-bridge, prosper, lilypond, tex-chess, texpower, tipa, musixtex, kile (latex editor), asymptote (pentru desenat figuri geometrice), tex4ht

(Sectiunea Mathematics de asemenea)
sagemath, maxima, octave, pari-gp, axiom, gap, gnuplot, ...
Problemele cu/de scoala devin repede floare la ureche.

(Alte sectiuni, de asemenea "cate un click")
gimp, firefox, openoffice.org, xchat, pidgin, wine, wine-doors, acroread, xpdf, gv, xine, tipptrainer, xaos, emacs, vi, vim, winefish (latex editor), ispell, aspell, unp, gzip, k3b, gnomebaker, ...

(Cateva Jocuri - in ordinea preferintelor mele si a celor din jur)
knights, xboard, scid, spider, khangman, frozen-bubble.

Suport exista pentru cam toate lucrurile din (k)ubuntu pe canalul respectiv deschis in FreeNode din xchat.

(Aici am raspuns in mod strict la intrebarea pusa. A deveni dependent de TeXaide nu e o idee prea buna.)

---
df (gauss)
alexsiady
Grup: membru
28 Mar 2010, 19:08

[Trimite mesaj privat]

va multumesc !
Am sa-l rog pe tata sa citeasca raspunsul d-voastra si apoi cu ajutorul lui , poate ca reusesc ceva .Eu nu prea am inteles ....
o seara placuta !
multumesc inca o data pt ex si scuzati-ma

gauss
Grup: Administrator
28 Mar 2010, 20:14

[Trimite mesaj privat]

Cu cea mai mare bucurie!

[Raspunsul a fost mai mult general, ceea ce este esential pentru un elev de gimnaziu/liceu de acum -si nu numai- este de a stapani un editor bun -emacs sau notepad++ - de a lucra cel mai bine pe ambele sisteme de operare la fel de bine, Windows si Linux si de a stapani principalele soft-uri libere ce pot ajuta enorm mai departe si a face trecerea foarte simpla intre scoala, facultate si profesia pe viata. Ubuntu este o distributie de sistem de operare (un fel de Windows, dar complet liber in sensul lumii, nu numai in cel din Romania). El vine cu un manager de pachete simplu si eficient, in care sunt introduse pachete pentru fiecare nevoie efectiva, editoare, matematica, programare, grafica, dictionare si corectare a celor tiparite, etc. Latex este inglobat in Linux ca un tot unitar, astfel ca programele ce au de-a face mai mult sau mai putin cu Latex stiu unele de altele. In registrul programelor libere sunt "multe" ce au de-a face cu didactica (chimie, biologie, fizica, astronomie) sau programarea sau modelarea...]

In caz de intrebari mai mult sau mai putin de detaliu, aici este locul prienlnic, de accea se numeste forum...

Spor la toate!

---
df (gauss)
alexsiady
Grup: membru
29 Mar 2010, 20:41

[Trimite mesaj privat]

multumesc

[Prima pagină]   « [1] [2]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47558 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ