Autor |
Mesaj |
|
E clar ca trebuie sa arat ca e este element neutru adica verifica si xe=x pentru orice x din S si orice element x are invers.
|
|
Am gre?it. M? mai gândesc
|
|
R?mân la p?rerea c? enun?ul, a?a cum e dat, nu e OK. B?nuiesc c? e necesar? ?i o condi?ie de unicitate (altfel, cine este
din a 2-a condi?ie?
De exemplu, pot defini legea
. E u?or de v?zut c? este asociativ? ?i c? orice element are proprietatea lui
din prima condi?ie.
|
|
am verificat, asta e enuntul... Cred ca e vorba de acelasi element "e" in ambele ipoteze.
|
|
Problema este corect enun?at?. Inversabilitatea la dreapta necesit? considerarea a PATRU rânduri de elemente inverse la stânga. Dup? aceea rezult? ?i comutativitatea cu acel element e.
---
Euclid
|
|
OK, m? mai gândesc.
|
|
O solu?ie
-
- Fie x un element fixat. Fie
cu proprietatea
- Atunci
- Analog
- Din cele de mai sus constat?m c?
. Dar avem ?i
. Prin urmare
- Prin înmul?ire la stânga rezult?
sau
- Acum
, deci inversul la dreapta este invers ?i la stânga !!!
- În sfâr?it,
Problema face parte dintr-un ciclu de probleme mai dificile discutate în facultate. De asemenea, îmi amintesc vag c? solu?ia poate fi mai scurt? decât cea prezentat? aici...
---
Euclid
|
|
Multumesc pentru rezolvare. Sincer nu stiu cum ar putea sa-mi treaca prin minte asa ceva...
O sa urmeze si alte probleme din acest set... Sunt foarte interesante dar ma cam depasesc
|
|
M-am mai uitat pe net pentru o solutie "simpla"...
Doi pasi: daca fiecare element x are (cel putin un) invers la stanga x' (ales la intamplare in caz de dubii, o data pentru totdeauna acelasi) si daca structura are un element neutru la stanga e, aratam: elementul invers la stanga este si invers la dreapta.
elementul neutru la stanga este si neutru la dreapta.
Primul punct. Fie x arbitrar. Stim ca exista x', x'' cu
(Deoarece operatia este asociativa, ma puteam dezbara complet de paranteze. Le-am pus doar pentru arata unde modific ceva.)
Al doilea punct este acum desigur usor.
Pentru x in grup arbitrar avem:
--- df (gauss)
|