Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

Forum » Cereri de rezolvări de probleme » preBac_geometrie
[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
mila1406
Grup: membru
19 Mar 2010, 03:18

[Trimite mesaj privat]

preBac_geometrie    [Editează]  [Citează] 

Sa se scrie ecuatia dreptei care trece prin punctul M(1,4)si taie pe semiaxele pozitive de coordonate segmente, suma lungimiilor carora este minima.

AdiM
Grup: membru
18 Mar 2010, 14:31

[Trimite mesaj privat]

Fac mai intai observatia ca panta dreptei trebuie sa fie negativa, adica dreapta sa "coboare", altfel, va determina un singur segment, pe OY.

Daca punem ecuatia dreptei y=mx+n, cu m<0, cum am zis, n se cheama "ordonata la orgine", adica punctul in care dreapta intersecteaza OY.

Obtinem niste ecuatii din urmatoarele consideratii:
1. M este pe dreapta, deci coordonatele sale verifica ecuatia dreptei. (*)
2. Segmentele determinate pe axe se obtin astfel:
-> pe OY este distanta de la O la punctul de coordonate (0,n), adica tocmai n.
-> pe OX, se pune y=0 si se obtine x=-n/m, deci punctul va fi de coordonate (-n/m,0), iar distanta corespunzatoare va fi tocmai -n/m.

DECI: Stiu ca 4=m+n (*) si trebuie sa aflu m si n astfel incat n+(-n/m) (**) sa fie minim.

Pot sa scot m=4-n, introduc in (**) si pot sa ma complic punand f(m)=(**), aflu punctul de minim cu derivata sau cu observatii pertinente bazate pe faptul ca o sa obtin un raport de polinoame, unul de grad 1 si unul de grad 2.

(Sau pot sa am vreo stralucire de inspiratie care mie imi lipseste in acest moment si imi cer scuze pentru aceasta )

gauss
Grup: Administrator
19 Mar 2010, 03:18

[Trimite mesaj privat]

Notez cu mu valoarea pozitiva a lui -m de mai sus.
Atunci, din cate am inteles de mai sus avem de minimat:

cu egalitate doar pentru mu pentru care mu=4/mu, deci pentru mu=2,deci pentru m=-2.

(A posteriori se alege ecuatia unei drepte prin (1,4) sub forma... pentru a face calculele din prima.)

---
df (gauss)
[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47558 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ