Pentru cei ce vor sa stie de ce m-am apucat de solutie:
Polinomul dat este "urat", doar pentru ca traieste peste corpul
generat peste QQ de doua elemente de ordinul 2. Acest corp are grad patru peste QQ.
De obicei, daca vrem sa vedem obiecte "rationale" peste el, trebuie sa simetrizam in raport cu cele patru automorfisme ale acestui corp definite prin a trimite
pe i in i sau -i si pe radical din doi in plus radical din doi sau in minus radical din doi. Obtinem patru automorfisme ale acestui corp, date de:
De ce este util acest lucru la scoala? Pentru ca "rationalizarea de numitori" se face cu aceste cunostinte. De exemplu, daca vrem sa calculam
1/(7+3i+sqrt(2)) ca un element combinatie liniara de 1, i, sqrt(2) si i*sqrt(2) cu coeficienti rationali, (aceasta este formularea exacta a ceea ce se intelege prin rationalizare...), atunci ne uitam la egalitatea:
si din motive de teorie Galois, numitorul este dupa inmultire un intreg!
La noi, fie avem un soft care stie sa factorizeze peste corpul dat, asa ceva exista, fie inmultim noi cu conjugatele, obtinem un polinom (gigantic) peste ZZ si il factorizam pe acesta. La noi, scriind cod:
Acel factor (x^4+1) imi spune ca F trebuie sa aibe drept radacina pe una din radacinile lui, care se descopera repede la nivel de a IX-a. Totusi, pentru a rezolva cinstit, nu am gasit ceva mai bun decat ce este mai sus...
Pentru a vedea ce pot softurile libere cer a se survola codul:
Mai sus,
k este corpul de numere generat de solutia ecuatiei x^2+1=0, care este notata cu i, deci i este cam cine stim noi ca este i,
K este corpul de numere extensie a lui k generat de solutia ecuatiei x^2-2=0, care este notata cu u, deci u este cam radical din doi,
R este inelul de polinoame peste K,
in R se definieste polinomul F ca in problema,
apoi cererea de factorizare este imediat satisfacuta...
Am mai calculat si norma unui element pe care l-am inventat mai sus...
Sper ca e clara directia in care se poate duce (rau de tot) matematica si ce fac fetele si baietii asa prin lume pe astfel de teme...