Solutia de analiza complexa ar putea suna asa:
In primul rand observam (in analiza reala) - folosind substitutia y=-x say simetria functiei si interpretarea ca arie de sub grafic pana la axa Ox - ca are loc:
Consideram acum conturul INCHIS urmator, pe care il numim
D = D(R)
Aici punctele x1,x2,x3,x4 sunt radacinile ecuatiei x^4=-1, lucru care se calculeaza pe a IX-a, ele au toate modulul 1 si argumentele respectiv:
pi/4 , 3pi/4 , 5pi/4 si 7pi/4 .
Ele sunt punctele singulare, poli chiar, ale functiei (rationale) de integrat. Doar primele doua se afla in interiorul conturului.
Deoarece putem usor majora integrala pe semicerc, parametrizata de x = R exp(it) = R( cos t + i sin t ) cu t intre 0 si pi, *pentru R suficient de mare*
pentru R care tinde la infinit.
Rezulta ca in limita din integrala de la minus R la R putem lua de fapt tot conturul inchis (corespunzator orientat).
Dar integrala pe conturul inchis se scrie ca suma reziduurilor in aceste puncte.
Reziduurile se pot intelege usor si la nivel de clasa a XI-a, daca le definim oamenilor ce sunt. Ei bine, nu definesc in general, ci sugerez ce ar fi, exemplificand pe calculul reziduului functiei date in "polul" (simplu) x1:
Este clar ca polinomul x^4+1 se descompune in patru factori liniari peste numerele complexe,
unde de exemplu x1 este cos(pi/4) + i sin(pi/4) .
Este clar ca functia 1/(x^4+1), vazuta ca o functie (rationala ~ "polinom/polinom") nu este definita pentru toate numerele complexe. Exceptie fac cele patru radacini ale numitorului. Consideram acum functia 1/(x^4+1) intr-o vecinatate a lui x1, care nu mai contine si celelalte 3 puncte critica.
Atunci este clar cine ne enerveaza in numitor. Consideram formula:
si observam ca (x-x1) ne face necazuri "simple" la numitor, i.e. nu apare la o putere mai mare. Ei bine, atunci reziduul este limita la functia rationala ce ramane daca "scoatem din ea multiplicativ" acest 1/(x-x1). Avem desigur
si analog pentru x2.
Putem pune acum calculul cap la cap (de fapt, in analiza complexa "se stie trucul" cu majorarea integrandului pe un contur rotund departe de zero si chestia cu reziduurile de functii rationale, deci pentru un student versat solutia incepe de fapt acum si se termina curand...