|
Salut.
Imi poate trimite cineva o culegere de probleme pentru disciplina [url=http://acs.pub.ro/doc/Fise%20Discipline/Automatica/A_1_II_Matematica3.pdf]Matematica 3(studiem ecuatii diferentiale, transformante, probabilitati) ?
Multumesc.
|
|
Din pacate descrierea atinge o sumedenie de teme, pe care politehnica de obicei le "unifica" sub titlul de matematici speciale. In cele mai multe cazuri, cunostiintele de liceu, combinate cu retetele date pentru tipurile explicite de probleme prezentate ajung pentru a termina problemele.
In fituica pdf sunt amintite Mathematica si Maple, doua programe bunicele de oferit suport computerizat pentru teme matematice unde exista solutie (exacta sau numerica) algoritmica. Din pacate, statul roman nu a cumparat cele doua programe, poate o facultate anume a facut-o. Aici pot da insa foarte des solutii folosind soft liber la fel de performant. (Maxima, octave, pari, sage...) Curaj la postat.
Mathematica si Maple vin insa cu un Help plin de exemple, ceea ce suprima cautarile aleatoare pe net, din prima se obtin prezentari teoretice si exemple de cod cu cap si coada. Insa cu putina munca, maxima este o sansa alternativa. (Eu am folosit maple in Heidelberg si studentii au fost foarte fericiti... Maxima a gasit doar cativa adepti. Dar universitatea de aici a cumparat pentru toti studentii licente cu bani grei... Dar rularea era teoretic posibila doar din pool.)
Eu am studiat ecuatii diferentiale mai mult din punct de vedere teoretic. Cursul domnului Iftimie si multele probleme litografiate ale asistentului, ale domnului Bantza au fost excelente. Din pacate nu am nici un exemplar al cursului / culegerii de probleme, dar as fi foaaaaaaarte interesat sa le am (in hartie sau electronic). Este o buna bucata de munca din Romania ce nu are voie sa se piarda! Aceasta este insa partea mai teoretica.
Pentru politehnica, eu am invatat multele tipuri de probleme din cartea
[V. Olariu, T. Stanasila: Ecuatii diferentiale si cu derivate partiale]
aparuta la editura Tehnica, (cea cu trei cosuri de poluare in emblema), Bucuresti,
cam 277 de pagini compacte scrise marunt, plasate bine in pagina fara latex.
Seria Culegeri de matematica si fizica, cu prefata autorilor semnata Bucuresti, aprilie 1982.
Este excelenta si completa. (Mai sunt si altele, dar inteleg ca domnul Stanasila este continuu in curs. Sanatate!)
Probleme ce fac probleme sau care sunt tipice pot fi postate aici si sunt primite calduros!
Bafta!
--- df (gauss)
|