Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
andr
Grup: membru
31 Jan 2010, 09:49

[Trimite mesaj privat]

alg VIII    [Editează]  [Citează] 

Va rog sa ma ajutati la urm probleme:

1. Sa se arate ca ecuatia
nu poate avea in mulltimea nr intregi decat solutia x=y=z=0.

2. a si b sunt nr reale nenule astfel incat a+b=1.
sa se arate ca
.

bebein
28 Jan 2010, 13:01

[Trimite mesaj privat]

1. Presupunem ca x,y,z sunt diferite de 0.

Deci termenul din dreapta este multiplu de 10.Inseamna ca si cel din stanga este multiplu de 10, deci are ultima cifra 0.Sunt doua posibilitati:
1)
are ultima cifra 0 si
are ultima cifra 0.
2)
are ultima cifra 5 si
are ultima cifra 5.

Vom lua pe rand cele 2 cazuri:
1) Daca
are ultima cifra 0 atunci x este multiplu de 10 si putem scrie
unde p nu este multiplu de 10, la fel si pt y putem scrie
unde q nu este multiplu de 10.
Inlocuim in ecuatie si obtinem :

Impartim relatia prin 10:

Se vede ca termenul din stanga este multiplu de 10 , inseamna ca si z este multiplu de 10 si-l putem scrie

Inlocuim z si obtinem :

Sa presupunem ca
este puterea cea mai mica, la fel se face si in celelalte cazuri.Impartim prin
relatia:

Se observa membrul stang nu este multiplu de 10 pe cand cel din dreapta este.Contradictie.
2)Daca
are ultima cifra 5 atunci il putem scrie pe x :
unde p nu este multiplu de 5.La fel y si aplicam acelasi rationament ca la 1) si obtinem din nou contradictie.

---
2 lucruri sunt infinite: universul si prostia omului...dar despre univers nu sunt inca sigur-Einstein )
gauss
Grup: Administrator
29 Jan 2010, 01:26

[Trimite mesaj privat]

Puterile de numere intregi de grad zece sunt modulo zece:

Dupa cum se vede, se poate poate cupla si un x de forma *1 cu un y de forma *7 in speranta de a da de o solutie. Nu am mai citit dupa ce am vazut ca sunt decat doua posibilitati...

Nota:
De obicei, cand solutia unei ecuatii diofantice in care intervine insistent fara extraveral o anumita putere N (la noi N este 10)

NU EXISTA

din motive de congruenta,
de cele mai multe ori ne uitam intai la congruente modulo ceva ce e cu indicator Euler (phi) egal cu N.
La noi, m-as uita la numarul 11, unsprezece, prim si bun:

(La olimpiada ne puteam opri la 5, pentru ca 6 este -5 mod 11...)

Deja, incercarea de potrivire modulo 11 a numerelor "netriviale" x,y,z (nu toate trei zero) conduce la descindere (descent, Abstieg) infinita...

---
df (gauss)
bebein
29 Jan 2010, 14:19

[Trimite mesaj privat]

Domnule profesor...am observat ca dvs. aveti un stil propriu de rezolvare...se pare ca va place foarte mult aceasta programare...dar ma indoiesc ca cineva pricepe ceea ce spuneti.Va spun aceasta pt ca mi-e teama ca va chinuiti de pomana sa scrieti lucrurile astea.Mult mai folositor ar fi o demonstratie clasica.Si plus ca am observat ca folositi 'modulo n' ceea ce nu apare la clasa a 8-a.Sper ca nu va suparati ca va spun acestea, dar munca dvs. cred ca e in zadar.Sper totusi sa ma insel.
Dar intr-adevar am observat ca am cam omis cazuri.Alta idee de rezolvare pt clasa a 8-a nu vad.

---
2 lucruri sunt infinite: universul si prostia omului...dar despre univers nu sunt inca sigur-Einstein )
Euclid
Grup: Administrator
29 Jan 2010, 18:57

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
Domnule profesor...am observat ca dvs. aveti un stil propriu de rezolvare...se pare ca va place foarte mult aceasta programare...dar ma indoiesc ca cineva pricepe ceea ce spuneti.Va spun aceasta pt ca mi-e teama ca va chinuiti de pomana sa scrieti lucrurile astea.Mult mai folositor ar fi o demonstratie clasica.Si plus ca am observat ca folositi 'modulo n' ceea ce nu apare la clasa a 8-a.Sper ca nu va suparati ca va spun acestea, dar munca dvs. cred ca e in zadar.Sper totusi sa ma insel.
Dar intr-adevar am observat ca am cam omis cazuri.Alta idee de rezolvare pt clasa a 8-a nu vad.

Practic, nimeni nu mai calculeaz? manual radical din doi... În ziua de azi, lucrurile au mers mult, mult mai departe. Exist? mormane de calcule care pot fi f?cute automat, deci (trecând peset partea didactic?) nu are rost s? ne pierdem vremea cu ele.

Problema de fa?? este peste nivelul obi?snuit din clas?, deci merit? s? ne concentr?m pe ideea de rezolvare, care este... examinarea claselor de resturi.

Ce a ar?tat gauss mai sus? pur ?i simplu a ar?tat c? în mod necesar cel pu?in dou? dintre cele trei necunoscute se divide cu 11. De ce 11? Pentru c?, în fundal, func?ioneaz? mica teorem? a lui Fermat.

Ca fapt divers, acela?i lucru rezult? ?i dac? ne uit?m la resturile împ?r?irii cu 3.

---
Euclid
petrebatranetu
Grup: moderator
31 Jan 2010, 09:49

[Trimite mesaj privat]

2) Pentru
avem egalitate. Daca
atunci
si
.Atunci
si
.Prin urmare insumand cuburile avem

Atat!

---
Doamne ajuta...
Petre
[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47558 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ