Autor |
Mesaj |
aron
Grup: membru
21 Mar 2007, 18:12 |
V-as ruga sa-mi dati o mana de ajutor la sub. III g) si la sub IV g). Multumesc!
|
|
Care varianta 35? M1-1?
---
Euclid
|
|
[Citat] V-as ruga sa-mi dati o mana de ajutor la sub. III g) si la sub IV g). Multumesc!
|
Presupun v35/M1-1.
Sub. III(g). Presupunem prin absurd contrariul.
- Arata ca
(rezulta usor din surjectivitate)
- Fie
oricare dintre radacinile DISTINCTE de ordinul trei ale unitatii. Din surjectivitate, scriem
unde matricea B are coeficientii reali. Deoarece
avem
si din injectivitate
Rezulta
, deci (din punctul (d))
. Cum matricea are coeficienti reali rezulta
. Revenind mai sus, obtinem
si folosind din nou injectivitatea rezulta
Repetand acest rationament pentru doua din cele trei valori posibile ale lui
contrazicem injectivitatea functiei, absurd.
Sub. IV(g). Folosim punctul (e). Presupunem prin absurd contrariul. Fie
. Notam
Conform punctului (e) aplicat la
avem
Inmultim totul cu
si obtinem
Atat termenii extremi cat si cel de-al treilea sunt numere intregi. Am obtinut asadar un numar intreg situat intre alte doua numere intregi consecutive, absurd.
---
Euclid
|
aron
Grup: membru
14 Feb 2007, 23:24 |
M-am lamurit, multumesc!
|
|
De unde stim ca g(A)*g(B)=g(B)*g(A), deoarece inmultirea matricilor nu e comutativa?
Si inca o intrebare: Din faptul ca g e bijectiva, deducem ca e izomorfism de inele si de aceea g(I3)=I3? Nu inteleg de ce din surjectivitate rezulta acest lucru.
Va multumesc
Cartez
--- Cartez
|
|
[Citat] De unde stim ca g(A)*g(B)=g(B)*g(A), deoarece inmultirea matricilor nu e comutativa?
Si inca o intrebare: Din faptul ca g e bijectiva, deducem ca e izomorfism de inele si de aceea g(I3)=I3? Nu inteleg de ce din surjectivitate rezulta acest lucru.
Va multumesc
Cartez
|
Ai dreptate, DAR in cazul de fata g(B) este un multiplu scalar al matricii unitate, deci COMUTA cu oricare alta. Asta era una dintre smecherii.
In legatura cu a doua intrebare: Fie
(matricea X exista datorita surjectivitatii). Atunci
---
Euclid
|
|
Multumesc, am inteles,
Cartez
--- Cartez
|
|
ma puteti ajuta la subiectul 4 punctul d va rog? Din cate imi dau seama aici se poate demonstra foarte usor prin inductie ca f n de x >=0 pt x apartinant lui [0, infinit) . Dar cum demonstrez ca e strict mai mare decat 0 pe (0, infinit) ?
|
|
[Citat] ma puteti ajuta la subiectul 4 punctul d va rog? Din cate imi dau seama aici se poate demonstra foarte usor prin inductie ca f n de x >=0 pt x apartinant lui [0, infinit) . Dar cum demonstrez ca e strict mai mare decat 0 pe (0, infinit) ? |
In cadrul aceleiasi inductii! Daca f este o functie continua si strict pozitiva pe un interval (a,b), atunci
. Deci, daca
este strict pozitiva pe
atunci
---
Euclid
|