(1) Faptul ca inelul unitatilor corpului ZZ/p, p numar prim, est ciclic este un lucru bine cunoscut. Se demonstreaza "usor"...
Daca avem un generator acum pentru ZZ/p putem inductiv sa facem rost de cate unul prin inductie dupa n pentru ZZ/p^n.
Mai sus nu e nici un fel de contraexemplu. Grupul unitatilor in ZZ/9, in notatie
, are desigur 6 elemente, primul pe care il scriem fiind unu.
Pentru astfel de scopuri recomand in general folosirea computerului.
(Stiu ca sunt cam singur in componenta mea conexa, dar ganditi-va ca mai tarziu in viatza trebuie sa si castigati banii cu ceva...)
folosesc sage (a se vedea sagemath.org):
sage: ?IntegerModRing
sage: R = IntegerModRing(9)
sage: R
Ring of integers modulo 9
sage: R.unit_gens()
[2]
sage: a = R.unit_gens()[0]
sage: a
2
sage: for i in range(7): print "%s^%d = %s" % ( a, i, a^i );
....:
2^0 = 1
2^1 = 2
2^2 = 4
2^3 = 8
2^4 = 7
2^5 = 5
2^6 = 1
Observatie: Problema este o problema "cunoscuta" si in acelasi timp "importanta". Prin procedeul de extindere inductiva de la un ZZ/p^n la ZZ/p^(n+1) se obtine un "lant compatibil" de generatori.
Trecand la "limita proiectiva" in lantul de aplicatii de inele:
care este inelul numerelor p-adice, care in toata lumea se noteaza cu
, numai in Romania inca cu
(cred),
in fine,
astfel se obtine un "generator topologic" (fata de topologia generata de subgrupurile de index finit) pentru grupul unitatilor din inelul p-adic.
(Generator Teichm"uller...)
Procesul de ridicare de la o radacina din corpul ZZ/p (a unui polinom oarecare) la ceva din inelul p-adic (in conditii moderate) este din nou un lucru cunoscut, se foloseste ceea ce se numeste "Lema lui Hensel".
A se cauta pe net. Nu este aici cadrul de dezvoltare a teoriei (cred ca Kedlaya are note excelente pe net), dar aici este in orice caz cadrul pentru intrebari punctate legate de subiect. (Sper ca directia cautarii este clara, demonstratia prin inductie este insa la indemana oricui.)