Autor |
Mesaj |
|
Printr-un punct P situat pe latura [BC] a triunghiului ABC se considera paralele la laturile congruente care intersecteaza [AM] in M si [AC] in N.Sa se arate ca:
Mie imi pare evident gresita relatia asta,(e suficient sa scriu relatia sub forma de raport si rezulta imediat un membru subunitar ,iar celalalt supraunitar),dar poate doar imi pare....
--- Anamaria
|
|
[Citat] Printr-un punct P situat pe latura [BC] a triunghiului ABC se considera paralele la laturile congruente care intersecteaza [AM] in M si [AC] in N.Sa se arate ca:
Mie imi pare evident gresita relatia asta,(e suficient sa scriu relatia sub forma de raport si rezulta imediat un membru subunitar ,iar celalalt supraunitar),dar poate doar imi pare.... |
Trebuie sa revezi enuntul. Sigur este ceva gresit in el. Ceva cam mult...
--- C.Telteu
|
|
Pai asa arata,...defapt la primul subpunct se cere locul geometric la mijlocului segmentului MN si apoi,la subpunctul b),hop relatia asta,care "din avion" mi s-a parut corecta (cel putin arata ca un produs de arii).Problema s-a dat la un examen de grad,la Cluj cred.
--- Anamaria
|
|
[Citat] laturile congruente ? care intersecteaza [AM]? |
|
|
Scuze,graba +oboseala.Reiau enuntul:
Printr-un punct P situat pe baza [BC] a triunghiului isoscel ABC se considera paralele la laturile congruente care intersecteaza [AB] in M si [AC] in N.Sa se arate ca:
--- Anamaria
|
|
Este
, desi nu vad de ce triunghiul trebuie sa fie isoscel.
|
|
[Citat]
desi nu vad de ce triunghiul trebuie sa fie isoscel. |
Asa...(cum ar raspunde Morormete)
--- Anamaria
|
|
Deoarece nu prea am multe litere iau pentru inceput "alt" triunghi ABC.
Fie B' pe AB si C' pe AC, astfel incat sa avem (pentru lungimi):
AB' / AB = p
AC' / AC = q
Atunci rezulta usor
Aria( AB'C' ) / A(ABC ) = pq .
Argument:
(1) Aria( AB'C ) / A(ABC ) = p deoarece inaltimea din C e aceeasi, iar bazele...
Cu exact acelasi argument rezulta
Aria( AB'C' ) / A(AB'C ) = q
si inmultim.
alternativ
(2) Aria lui ABC este juma' din produsul lungimilor laturilor ce se impreuneaza in A si a sinusului unghiului din A. Corespunzator pentru AB'C'. Stim insa raportul laturilor ce se corespund.
Fie acum ABC un triunghi oarecare si p,q doua numere cu p+q=1.
Fie P pe dreapta BC,
astfel incat BP fura p bucati din BC, si deci
astfel incat PC fura q bucati din BC.
Ducem paralele...
BM fura atunci tot p bucati din BA (ca si BP din BC), Neanderthales, etc.
Rezulta usor atunci:
Aria( BPM ) = pp Aria( ABC )
Aria( CPN ) = qq Aria( ABC )
Aria( AMN ) = pq Aria( ABC )
Egalitatea de demonstrat revine la:
(pq)(pq) = (pp)(qq) .
--- df (gauss)
|
|
Relatia de demonstrat este:
Notez
si avem:
care, dupa cum se poate observa usor, verifica relatia data.
--- C.Telteu
|
|
Multumesc de ajutor,pe mine nu rezovarea in sine ma necajea,cum ma revolta faptul ca e scris gresit enuntul si (eu )nu sunt in stare sa gasesc gresala...
--- Anamaria
|