Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

Forum » Cereri de rezolvări de probleme » Rezultat necunoscut.
[Subiect nou]   [Răspunde]
[Prima pagină]   « [1] [2]
Autor Mesaj
bebein
Grup: membru
23 Mar 2010, 14:42

[Trimite mesaj privat]

Rezolvarea anterioara este una de clasa a8-a, dar tu fiind clasa a 12-a ar trebui sa stii urmatorul lucru:
Functia de gradul 2 se descompune astfel:
unde
sunt radacinile functiei.
Radacinile functiei
sunt 2 si -1 deci avem descompunerea (x-2)(x+1)

---
2 lucruri sunt infinite: universul si prostia omului...dar despre univers nu sunt inca sigur-Einstein )
gauss
Grup: Administrator
23 Mar 2010, 23:08

[Trimite mesaj privat]

De asemenea, un lucru care este mai putin cunoscut, dar foarte util de stiut (din motive psihologice, didactice, estetice si de supravietuire in masa) mai ales in conditii de bac iminent este urmatorul:

daca avem un polinom cu coeficienti INTREGI - fie el si de gradul II, unde avem o metoda sigura, dar mai ales pentru grade mai mari, radacinile "frumoase" (rationale, fara radicali si alte complicatii) se afla printre cele *de forma*

(plus/minus)
(divizor de coeficient "fara x" - zis si liber)
(supra)
(divizor de coeficient in x la puterea maxima - zis si principal)

In cazul functiei de gradul II
cu functie polinomiala asociata unui polinom cu coeficienti intregi avem:

- coeficientul liber este -2 : divizorii (naturali) sunt doar 1 si 2
- coeficientul principal este 1 (subinteles langa x^2) : divizorii naturali sunt doar unu, anume 1.

-radacinile rationale -daca sunt - se afla printre +2/1, -2/1, +1/1, -1/1,
deci printre -2, -1, 1, 2.
Se verifica foarte usor care sunt si care nu.
Drept jaloane sunt forma "de U" a graficului, faptul ca acesta taie axa OY (luand pentru x valoarea 0) in -2 (deci "sigur" are radacini reale - anume una la stanga de zero, alta la dreapta de zero).

Inutil de precizat ca cel mai bun lucru (pregatire foarte calduros recomadata pentru bac) este invatarea schemei lui Horner... (foarte utila pentru testarea faptului ca un numar este radacina a unui polinom de grad mai mare cu coeficienti mai urati).
In cazul de fata, schema lui Horner este "atat":

(Schema lui Horner este un mod prescurtat si simplu de a imparti un polinom la ceva de forma (x-a), mai sus pe (x^2-x-2) la (x-(-1)). Fiind o schema, ne concentram la ceea ce este intr-adevar important, anume la coeficienti. Se presupune ca stim ce facem "orb", anume ca am comparat de cateva ori impartiri de polinoame cu schema lui Horner... Acel zero este restul impartirii.)

In caz de interes, prezint scurt pe exemple schema lui Horner. (Sau produc cateva zeci de probleme si le includ in banca de date - si se stie inca din primele clase - cine are un bun coleg de banca de date ajunge departe.)

---
df (gauss)
andonieandrei
04 May 2010, 18:15

[Trimite mesaj privat]

Va multumesc pentru raspunsul foarte indetaliat, insa mai am o dilema asemanatoare, dar de data asta cu integrate, nu imi dau seama cum s-a procedat in momentul in care a disparut integrata. Eu urmand tabelul cu integrate, am obtinut ceva de genul e^2x | intre 2 si 1 + ln x^2 | intre 2 si 1.

bac2009, MT2, sub. 3, v. 8, ex. 2, b)

bebein
05 May 2010, 17:16

[Trimite mesaj privat]

pt a rezolva aceasta integrala ne uitam la formula din manual

unde in cazul nostru
unde K=C/2 constanta

Pt a doua integrala:

---
2 lucruri sunt infinite: universul si prostia omului...dar despre univers nu sunt inca sigur-Einstein )
andonieandrei
05 May 2010, 18:16

[Trimite mesaj privat]

Multumesc.

[Prima pagină]   « [1] [2]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47558 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ