Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

Forum » Cereri de rezolvări de probleme » problema polinoame
[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
bebein
Grup: membru
29 Oct 2009, 23:49

[Trimite mesaj privat]

problema polinoame    [Editează]  [Citează] 

Sa se gaseasca toate polinoamele f din R[X] a.i. f(a+b)=f(a)+f(b) orice a si b reale.

Am scos cateva concluzii :
1.
. Facand limita dupa n tinde la infinit avem ca f(0)=0.
2.Facand b=-a avem ca f(-a)=-f(a).

Dar aici m-am blocat.

---
2 lucruri sunt infinite: universul si prostia omului...dar despre univers nu sunt inca sigur-Einstein )
Pitagora
Grup: Administrator
29 Oct 2009, 22:35

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
Sa se gaseasca toate polinoamele f din R[X] a.i. f(a+b)=f(a)+f(b) orice a si b reale.

Am scos cateva concluzii :
1.
. Facand limita dupa n tinde la infinit avem ca f(0)=0.
2.Facand b=-a avem ca f(-a)=-f(a).

Dar aici m-am blocat.

Daca putem folosi analiza, este suficient sa observam ca orice polinom este functie continua. Ecuatia f(a+b)=f(a)+f(b) pentru functii continue se numeste ecuatia Cauchy si are doar solutii de forma f(x)=mx, unde m este constanta reala. Sunt convins ca am discutat pasii demonstratiei prin Forum si de asemenea prin subiectele de Bac din anii trecuti.

---
Pitagora,
Pro-Didactician
Pitagora
Grup: Administrator
29 Oct 2009, 23:00

[Trimite mesaj privat]

Se poate rezolva si fara cunostiinte de analiza, scriind forma polinomului f (cu coeficienti) si privind ecuatia de definitie sub forma f(x+b)=f(x)+f(b) ca o egalitate polinomiala. Va rezulta ca gradul lui f este 1. Daca nu reusiti, postez maine detaliile.

---
Pitagora,
Pro-Didactician
bebein
29 Oct 2009, 23:37

[Trimite mesaj privat]

Cred ca am reusit. Sa-mi spuneti dc e corect.
Avem

Folosind relatia f(x+b)=f(x)+f(b), orice b( il fixam diferit de 0) si derivand avem f'(x+b)=f'(x).
Deci
de unde obtinem
.
Pt polinomul ramas de grad n-1 facem la fel
si obtinem
. si ne ramane
si conform a ceea ce am spus mai devreme cum ca f(0)=0 ne ramane
.

---
2 lucruri sunt infinite: universul si prostia omului...dar despre univers nu sunt inca sigur-Einstein )
enescu
Grup: moderator
29 Oct 2009, 23:42

[Trimite mesaj privat]

Sau, alternativ: pentru a=b=0 deducem f(0)=0. Apoi, notand f(1)=t, obtinem imediat prin inductie ca f(n)=nt, pentru orice n natural. In fine, considerand polinomul g(x)=f(x)-xt, constatam ca are o infinitate de radacini, deci e polinomul nul. Prin urmare, f(x)=xt, pentru orice x.

bebein
29 Oct 2009, 23:49

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
Sau, alternativ: pentru a=b=0 deducem f(0)=0. Apoi, notand f(1)=t, obtinem imediat prin inductie ca f(n)=nt, pentru orice n natural. In fine, considerand polinomul g(x)=f(x)-xt, constatam ca are o infinitate de radacini, deci e polinomul nul. Prin urmare, f(x)=xt, pentru orice x.

Imi place foarte mult aceasta demonstratie. Multumesc.

---
[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47552 membri, 58576 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ