Autor |
Mesaj |
|
Sa se determine toate nr complexe
cu a,b intregi al caror modul sa fie un numar intreg.
--- 2 lucruri sunt infinite: universul si prostia omului...dar despre univers nu sunt inca sigur-Einstein )
|
|
[Citat] Sa se determine toate nr complexe
cu a,b intregi al caror modul sa fie un numar intreg. |
Problema echivalenta cu gasirea numerelor pitagorice. Solutiile sunt de forma
cu m,n intregi.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
[Citat]
cu m,n intregi. |
Stiu ca alea sunt solutiile...dar cum ajung la ele?
--- 2 lucruri sunt infinite: universul si prostia omului...dar despre univers nu sunt inca sigur-Einstein )
|
|
[Citat]
[Citat]
cu m,n intregi. |
Stiu ca alea sunt solutiile...dar cum ajung la ele? |
De exemplu cartea "Probleme de geometrie elemenetara" a lui Mihai Pimsner si Sorin Popa, contine demonstratia. Daca nu o gasiti dati-ne de stire si o postam aici.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
Problema admite pe langa solutiile mentionate mai sus( adica acele numere z pentru care a si b sunt numere pitagorice) si(toata) multimea numerelor intregi reunita cu(toata) multimea numerelor complexe pur imaginare cu b numar imtreg.
--- C.Telteu
|
|
[Citat]
Problema admite pe langa solutiile mentionate mai sus( adica acele numere z pentru care a si b sunt numere pitagorice) si multimea numerelor intregi reunita cu multimea numerelor complexe pur imaginare cu b numar imtreg. |
Corect! De fapt exprimarea mea de mai sus este cam vaga caci eu numeam numere pitagorice solutiile in numere intregi ale ecuatiei
. Trebuie sa fac si o corectura: de fapt solutia generala este de forma
. Solutia fara k apare in "Elementele de geometrie" ale lui Euclid.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
[Citat]
[Citat]
Problema admite pe langa solutiile mentionate mai sus( adica acele numere z pentru care a si b sunt numere pitagorice) si multimea numerelor intregi reunita cu multimea numerelor complexe pur imaginare cu b numar imtreg. |
Corect! De fapt exprimarea mea de mai sus este cam vaga caci eu numeam numere pitagorice solutiile in numere intregi ale ecuatiei
. Trebuie sa fac si o corectura: de fapt solutia generala este de forma
. Solutia fara k apare in "Elementele de geometrie" ale lui Euclid. |
Aceasta nu include toata multimea numerelor complexe pur imaginare cu b intreg, lipsesc valorile impare ale lui b.
--- C.Telteu
|
|
Se intelege ca aici a si b au un rol simetric...
|
|
uff...grea problema ). Daca aveti vreodata timp sa scrieti demonstratia...chiar m-ar interesa (nu am cartea respectiva). Multumesc
|
|
[Citat] Se intelege ca aici a si b au un rol simetric... |
Pare a avea rol simetric, daca ne uitam la formula modulului numarului complex, dar daca inversam a cu b , vor lipsi din multimea solutiilor problemei numerele intregi impare.
--- C.Telteu
|
|
Ce mare filozofie? solutiile sunt
sau
.
|