Autor |
Mesaj |
|
In sistemul de coordonate xOy se considera multimea L formata din toate punctele cu ambele coordonate intregi si multimea D formata din toate dreptele care trec prin cel putin doua puncte din multimea L.
a) Sa se arate ca orice triunghi cu toate varfurile in multimea L are dublul ariei egal cu un numar intreg.
b) Sa se arate ca un poligon regulat cu n laturi (n > 2) si cu latura de lungime l ,are aria egala cu
.
c) Sa se arate ca nu exista nici un poligon regulat cu 8 laturi si cu toate varfurile in multimea L.
d) Sa se arate ca pe orice dreapta din multimea D se afla o infinitate de puncte din multimea L .
e) Sa se arate ca orice punct din plan care are ambele coordonate numere rationale,se afla pe o dreapta din multimea D .
f) Sa se gaseasca un punct P(a,b) cu proprietatea ca nu se afla pe nici o dreapta din multimea D .
g) Sa se arate ca, daca avem in plan o multime M finita de puncte cu proprietatea
ca orice dreapta care trece prin doua puncte din multimea M, mai trece prin cel
putin un punct din multimea M, atunci toate punctele multimii M sunt pe o
dreapta.
--- 2 lucruri sunt infinite: universul si prostia omului...dar despre univers nu sunt inca sigur-Einstein )
|
|
[Citat] In sistemul de coordonate xOy se considera multimea L formata din toate punctele cu ambele coordonate intregi si multimea D formata din toate dreptele care trec prin cel putin doua puncte din multimea L.
a) Sa se arate ca orice triunghi cu toate varfurile in multimea L are dublul ariei egal cu un numar intreg.
|
Dublul ariei unui triunghi cu varfuri in punctele laticiale de coordonate
este
, unde
[Citat]
b) Sa se arate ca un poligon regulat cu n laturi (n > 2) si cu latura de lungime l ,are aria egala cu
.
|
Se calculeaza usor aoptema
, dupa care aria poligonului este
[Citat]
c) Sa se arate ca nu exista nici un poligon regulat cu 8 laturi si cu toate varfurile in multimea L.
|
Presupunand prin absurd contrariul si folosind punctul precedent, ar rezulta
unde l este latura poligonului. Dar
(teorema lui Pitagora!!!!!!!!!), contradictie. [Citat]
d) Sa se arate ca pe orice dreapta din multimea D se afla o infinitate de puncte din multimea L .
|
Daca
sunt vectorii de pozitie a doua puncte laticiale DISTINCTE, atunci punctele avand vectorii de pozitie
sunt o infinitate de puncte laticiale situate pe aceeasi dreapta. [Citat]
e) Sa se arate ca orice punct din plan care are ambele coordonate numere rationale,se afla pe o dreapta din multimea D .
|
Daca punctul cu pricina are coordonatele
atunci acel punct, originea si punctul de coordonate
sunt situate pe aceeasi dreapta [Citat]
f) Sa se gaseasca un punct P(a,b) cu proprietatea ca nu se afla pe nici o dreapta din multimea D .
|
de exemplu
. O dreapta (ipotetica) din multimea D ce contine acest punct nu poate fi verticala si nici orizontala. Panta acestei drepte este asadar un numar RATIONAL nenul, etc. [Citat]
g) Sa se arate ca, daca avem in plan o multime M finita de puncte cu proprietatea
ca orice dreapta care trece prin doua puncte din multimea M, mai trece prin cel
putin un punct din multimea M, atunci toate punctele multimii M sunt pe o
dreapta.
|
Aceasta este teorema Sylvester-Gallai. Poate fi rezolvata rapid cu mijloace elementare (vezi link-ul). Ceea ce este interesant, totusi, este ca a fost rezolvata la cateva zeci de ani dupa ce a fost propusa (probabil nu a fost in 'colimatorul' multor persoane...)
---
Euclid
|
|
[Citat]
(teorema lui Pitagora!!!!!!!!!), contradictie.
|
Nu inteleg de ce aria poligonului si
sunt nr intregi
--- 2 lucruri sunt infinite: universul si prostia omului...dar despre univers nu sunt inca sigur-Einstein )
|
|
Puteti sa-mi explicati punctul g) ca nu inteleg in engleza.
|
|
[Citat]
[Citat]
|
sunt nr intregi |
Cum poligonul poate fi decupat in triunghiuri cu varfurile in L, conform punctului a) aria este un numar rational (n-avem nevoie neaparat de intreg).
Orice latura a poligonului este un segment cu varfurile in puncte cu ambele coordonate intregi, sa zicem (m,n) si (p,q). Cu teorema lui Pitagora, sau formula distantei in plan, rezulta
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
[Citat]
[Citat]
[Citat]
|
sunt nr intregi |
Cum poligonul poate fi decupat in triunghiuri cu varfurile in L, conform punctului a) aria este un numar rational (n-avem nevoie neaparat de intreg).
Orice latura a poligonului este un segment cu varfurile in puncte cu ambele coordonate intregi, sa zicem (m,n) si (p,q). Cu teorema lui Pitagora, sau formula distantei in plan, rezulta
|
Acele triunghiuri au ca varfuri 2 puncte cu coordonate intregi( vf-urile poligonului) si centrul poligonului. Dar de unde stiu cum este centrul poligonului? Aici era problema mea.Daca stiu asta restul iese.
|
|
[Citat] Acele triunghiuri au ca varfuri 2 puncte cu coordonate intregi( vf-urile poligonului) si centrul poligonului. Dar de unde stiu cum este centrul poligonului? Aici era problema mea.Daca stiu asta restul iese. |
Putem decupa poligonul in triunghiuri (nu neaparat congruente) cu varfurile printre varfurile poligonului. Nu avem nevoie de centrul poligonului.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
[Citat]
[Citat] Acele triunghiuri au ca varfuri 2 puncte cu coordonate intregi( vf-urile poligonului) si centrul poligonului. Dar de unde stiu cum este centrul poligonului? Aici era problema mea.Daca stiu asta restul iese. |
Putem decupa poligonul in triunghiuri (nu neaparat congruente) cu varfurile printre varfurile poligonului. Nu avem nevoie de centrul poligonului.
|
Multumesc...am inteles
|