Autor |
Mesaj |
|
Fie K un corp comutativ cu 8 elemente.Se se demonstreze ca exista a din K , astfel incat
.
--- Anamaria
|
|
Deoarece un corp cu 8 elemente are caracteristica 2 (x+x=0, pentru orice x), egalitatea ceruta este echivalenta cu
. Sub forma asta, problema e rezolvata aici http://mateforum.ro/viewtopic.php?t=3113
|
|
[Citat] Deoarece un corp cu 8 elemente are caracteristica 2 (x+x=0, pentru orice x) |
Asta pentru ca ord1=nr.prim+divizor a lui 8?
E si reciproca adevarata?Adica daca exista a din K, astfel incat
atunci 1+1=0 si K e corp?
--- Anamaria
|
|
[Citat]
[Citat] Deoarece un corp cu 8 elemente are caracteristica 2 (x+x=0, pentru orice x) |
Asta pentru ca ord1=nr.prim+divizor a lui 8?
E si reciproca adevarata?Adica daca exista a din K, astfel incat
atunci 1+1=0 si K e corp? |
Nu. Un exemplu ar fi corpul numerelor reale. Un alt exemplu de corp finit poate fi obtinut construind extensia unui corp finit printr-un polinom ireductibil. De exemplu daca luam
(de caracteristica cinci) polinomul
este ireductibil. Atunci
este ideal maximal in
, deci
este un corp cu 125 de elemente, iar ecuatia
are solutii in acest corp :in mod standard se alege
(clasa polinomului identic).
Pentru cea de a doua intrebare,
nu este corp, dar
---
Euclid
|
|
Dar suplimentand conditia , K corp cu 8 elemente?
P.s.Ca sa nu tot deschid topicuri,la M2 ,V96 ,s1,pr.4 ,e 10-9=1.
--- Anamaria
|
|
[Citat] Nu. Un exemplu ar fi corpul numerelor reale. Un alt exemplu de corp finit poate fi obtinut construind extensia unui corp finit printr-un polinom ireductibil. De exemplu daca luam
(de caracteristica cinci) polinomul
este ireductibil. Atunci
este ideal maximal in
, deci
este un corp cu 125 de elemente, iar ecuatia
are solutii in acest corp :in mod standard se alege
(clasa polinomului identic).
Pentru cea de a doua intrebare,
nu este corp, dar
|
......................................................................
Abia acum am avut timp sa citesc atenta toata explicatia.E totul OK, doar ca eu intrebam daca ,lucrand in corpul "din poveste"-adica comutativ cu 8 elemente :
1.x+x=0 rezulta din urmatorul rationament:
Cum (K,+) grup de ordin 8, rezulta ca ord 1 este divizor a lui 8 si cum ord 1 este nr.prim, rezulta ca ord 1=2,adica 1+1=0,si pe cale de consecinta, x+x=0
2.Cu conditia suplimentara K inel cu opt elemente, cred ca functioneaza si reciproca (doar cred...)
Si mai intreb acum daca corpurile astea cu 8 elemente sunt izomorfe intre ele?(Ce limbaj "academic" am...)
--- Anamaria
|