Autor |
Mesaj |
|
1c)?
multumesc!
|
|
Calculandu-l pe A^2 se observa ca e egal cu -A, iar A^3=-A^2=-(-A)=A
Deci ecuatia devine X^3=A^3, de unde (X-A)(X^2+XA+A^2)=O2
O solutie ar fi X=A, iar pentru celalalt caz se poate considera o matrice X cu elementele a,b,c,d, care se ridica la patrat si se inlocuieste, facand calculele... etc.. dupa care se foloseste egalitatea a doua matrici si rezulta a,b,c,d. Daca stie cineva o metoda mai simpla, e binevenita.
Eventual, se mai poate scrie a doua paranteza (X^2+XA+I2)=X^2-XA-A=X(X-A)-A, deci X(X-A)=A
|
|
Fie
Atunci
. Cum
obtinem
, deci
, si atunci
. Deducem
si din
ca
, deci
. Prin urmare,
.
|
|
Va multumesc!
As avea o remarca de facut (va rog sa ma corectati daca gresesc): aplicand acesta metoda, transformarile facute asupra ecuatiei initiale nu sunt echivalente, deci ar trebui verificata fiecare solutie in parte (in cazul de fata este evident ca X = A verifica ecuatia). Altfel spus, noi am aratat ca
. Mai ramane sa gasim matricele din
care verifca ecuatia initiala.
|
|
[Citat] Va multumesc!
As avea o remarca de facut (va rog sa ma corectati daca gresesc): aplicand acesta metoda, transformarile facute asupra ecuatiei initiale nu sunt echivalente, deci ar trebui verificata fiecare solutie in parte (in cazul de fata este evident ca X = A verifica ecuatia). Altfel spus, noi am aratat ca
. Mai ramane sa gasim matricele din
care verifca ecuatia initiala. |
Am aratat ca daca
, atunci in mod necesar
, si, desigur, cum e scris intr-un post anterior,
verifica. Cine e
?
|
|
In cazul de aici,
este multimea solutiilor ecuatiei X = A (ati aratat ca ec. (1) X^3=A => X = A).
Eu vroiam sa subliniez ca daca dintr-o ecuatie oarecare (1) =>
, atunci poate exista
a.i. sa nu verifice ecuatia initala (1).
|
|
[Citat] multimea solutiilor ecutiei X = A |
?
|
|
[Citat]
[Citat] multimea solutiilor ecuatiei X = A | ? |
Asta nu-i ecuatie? Eu zic ca este si are multimea solutiilor
|