Autor |
Mesaj |
|
daca am de rezolvat in C o ecuatie de forma x^2+2(m-1)x+4=0
il calculez pe delta=2*(m+1)*(m-3)
apoi iau pe cazuri...
daca delta<0 adica m apartine (-1,3) cum aflu x1 si x2? sau macar modulele lor... cum folosesc faptul ca acestea sunt complex conjugate?
|
|
Ecuatia are coeficienti reali. Folosesti formula uzuala; daca discriminantul este negativ atunci
---
Euclid
|
|
[Citat] Ecuatia are coeficienti reali. Folosesti formula uzuala; daca discriminantul este negativ atunci
|
Daca nu are toti coeficientii reali,cum procedam? Cum aflam radacinile complexe?
Nu are legatura cu problema de mai sus,ci mai degraba cu lipsa mea de cunostiinte..
|
|
http://www.matematicon.ro/calea/tabele-si-formule/Ecuatia%20de%20gradul%20al%20II-lea%20Relatiile%20lui%20Viete.pdf
Uita-te acolo cu atentie, sunt toate cazurile descrise.
Mie discriminantul mi-a dat ca fiind 4m^2-8m-12. Bun, ca sa avem habar de cum vor arata radacinile va trebui sa analizam (conform relatiilor lui Viete) si discriminantul lui 4m^2-8m-12, delta, care este 256. Iar de aici...
|
|
[Citat]
Daca nu are toti coeficientii reali, cum procedam? Cum aflam radacinile complexe? |
Care este explicit intrebarea? Putem avea si noi un exemplu pe care sa-l elucidam imediat?
(Cine nu are toti coeficientii reali?)
Nota: In cazul in care ecuatia postata nu are radacini reale, atunci formula scrisa explicit mai sus a separat "vizibil" partea reala si partea imaginara.
Modulul lor se calculeaza cum se calculeaza in general cand stim partile reala si imaginara...
--- df (gauss)
|
|
|
|
--- df (gauss)
|
|
edit: Am inteles rationamentul ambelor variante, va multumesc frumos!
|
|
Pentru a afla rădăcinile de ordinul 2 dintr-un număr complex FĂRĂ TRIGONOMETRIE, se poate folosi metoda următoare:
Îmi propun să găsesc numerele z=x+iy, care la pătrat să dea numărul a+bi.
.
Folosim și
.
Din egalitățile cu pătratele necunoscutelor se află x și y. Se obțin patru soluții. Din acestea reținem pe cele două care verifică și
. (De fapt aici se verifică doar semnele ce trebuiesc luate pentru x și y.)
--- C.Telteu
|