Autor |
Mesaj |
|
Imi poate demonstra cineva de ce media universala de gradul 0 este defapt cea geometrica? Sau pur si simplu s-a convenit sa fie considerata cea geometrica? Va multumesc anticipat.
--- sad
|
|
[Citat] Imi poate demonstra cineva de ce media universala de gradul 0 este defapt cea geometrica? Sau pur si simplu s-a convenit sa fie considerata cea geometrica? Va multumesc anticipat. |
Va rugam sa definiti 'media universala de gradul 0'.
---
Euclid
|
|
media universala are expresia:
[(a1^x+a2^x+a3^x+....+an^x)/n]^1/x
sper ca intelegeti. Este suma a n nr, fiecare nr ridicat la puterea x, totul pe n, totul la puterea 1/x.
Media universala de gradul 0 (x=0) este considerata a fi media geometrica. In cele din urma nu stiu daca exista vreo demonstratie, poate doar asa s-a convenit. Apoi media u de gradul 1(x=1) este cea aritmetica, media u de gradul 2 (x=2) este cea patratica, iar cea de gradul -1 (x=-1) este cea armonica.
--- sad
|
|
---
Euclid
|
|
Asta am facut si eu si am incercat sa demonstrez egalitatea asta cu ajutorul criteriului clestelui. Am apelat la inegalitatea mediilor dar apare o problema: cand ridic la puterea 1/x nu stiu daca bazele sunt simultan subunitare sau simultan supraunitare.
--- sad
|
|
[Citat] Asta am facut si eu si am incercat sa demonstrez egalitatea asta cu ajutorul criteriului clestelui. Am apelat la inegalitatea mediilor dar apare o problema: cand ridic la puterea 1/x nu stiu daca bazele sunt simultan subunitare sau simultan supraunitare. |
O metoda simpla este prin logaritmare si regula lui l'Hopital. Daca
atunci
---
Euclid
|
|
--- C.Telteu
|
|
Multumesc frumos.
--- sad
|