|
|
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
|
|
![](/zamolxisart/new_main_ul.png) |
|
![](/zamolxisart/new_main_ur.png) |
Autor |
Mesaj |
|
[Citat]
2. O problema interesanta: sa se determine toate numerele naturale x, pentru care exista un numar natural, y, astfel incat (x-1)x(x+1)=y(y+1)(y+2)(y+3). Seamana putin (ca scriere!) cu ce s-a propus, dar .. e altceva! Chiar m-ar interesa o rezolvare!
Numai bine, |
In produsul de trei termeni (x-1)x(x+1), in urma descompunerii in factori primi se vor gasi in mod cert:
A. un factor prim care este jumatate din unul din numerele (x-1), x, (x+1) (care este par)
SAU
B. un factor prim egal cu unul din numerele (x-1), x, (x+1), daca acel numar este prim
SAU
C. doi factor primi egali cu doua din numerele (x-1), x, (x+1) (primul si al treilea, deoarece acestea pot fi impare), daca sunt prime.
Acest(i) factor(i) prim(i) trebuie sa se gaseasca in descompunerea in factori primi ai produsului de 4 termeni y(y+1)(y+2)(y+3).
Putem considera chiar ca unul(doi) din termenii produsului y(y+1)(y+2)(y+3) este(sunt) chiar acest(i) factor(i) (sau maxim multiplu de doi (adica chiar numarul respectiv) in cazul A).
Putem lua separat solutia 0*1*2=0*1*2*3 (x=1,y=0).
Voi exemplifica doar (restul cazurilor se judeca la fel, e putin de lucru).
Cazul A:
1.Daca x-1=par, adica x=2k+1, k prim, k>=1, vom studia subcazurile cand k ia pozitiile de la 1 la 4 in produsul y(y+1)(y+2)(y+3)
a. k pe pozitia 1 (y=k) (k>=1):
2k(2k+1)(2k+2)=k(k+1)(k+2)(k+3)/:k (k dif. de 0) si obtinem in final
(k-2)(k-1)(k+1)=0, adica
k=1 solutie rezulta x=3, y=1
k=2 solutie rezulta x=5, y=2.
b. k pe pozitia 2 (y+1=k) (k>=2)
2k(2k+1)(2k+2)=(k-1)k(k+1)(k+2)/:k (k dif. de 0) si obtinem in final
k^3-6k^2-13k-6=0 cu solutii naturale ce trebuie cautate printre divizorii lui 6, mai mari sau egali cu 2: 2,3,6 care nu convin.
Etc.
Nu am rezolvat pana in capat nici eu, dar cred ca solutiile sunt (celelalte cazuri nu aduc solutii):
Solutia separata x=1,y=0
Solutiile de la 1.a) x=3,y=1 si x=5,y=2.
--- Din exp:
Ce bine e sa GANDESTI LIBER.
PROSTIA este un produs al RAULUI.
CREDINTA, daca ESTE ADEVARATA si nu simulata, odata aprinsa, nu se poate stinge, VA ARDE la nesfarsit.
|
|
[Citat]
[Citat]
2. O problema interesanta: sa se determine toate numerele naturale x, pentru care exista un numar natural, y, astfel incat (x-1)x(x+1)=y(y+1)(y+2)(y+3). Seamana putin (ca scriere!) cu ce s-a propus, dar .. e altceva! Chiar m-ar interesa o rezolvare!
Numai bine, |
In produsul de trei termeni (x-1)x(x+1), in urma descompunerii in factori primi se vor gasi in mod cert:
A. un factor prim care este jumatate din unul din numerele (x-1), x, (x+1) (care este par)
SAU
B. un factor prim egal cu unul din numerele (x-1), x, (x+1), daca acel numar este prim
SAU
C. doi factor primi egali cu doua din numerele (x-1), x, (x+1) (primul si al treilea, deoarece acestea pot fi impare), daca sunt prime.
Acest(i) factor(i) prim(i) trebuie sa se gaseasca in descompunerea in factori primi ai produsului de 4 termeni y(y+1)(y+2)(y+3).
Putem considera chiar ca unul(doi) din termenii produsului y(y+1)(y+2)(y+3) este(sunt) chiar acest(i) factor(i) (sau maxim multiplu de doi (adica chiar numarul respectiv) in cazul A).
Putem lua separat solutia 0*1*2=0*1*2*3 (x=1,y=0).
Voi exemplifica doar (restul cazurilor se judeca la fel, e putin de lucru).
Cazul A:
1.Daca x-1=par, adica x=2k+1, k prim, k>=1, vom studia subcazurile cand k ia pozitiile de la 1 la 4 in produsul y(y+1)(y+2)(y+3)
a. k pe pozitia 1 (y=k) (k>=1):
2k(2k+1)(2k+2)=k(k+1)(k+2)(k+3)/:k (k dif. de 0) si obtinem in final
(k-2)(k-1)(k+1)=0, adica
k=1 solutie rezulta x=3, y=1
k=2 solutie rezulta x=5, y=2.
b. k pe pozitia 2 (y+1=k) (k>=2)
2k(2k+1)(2k+2)=(k-1)k(k+1)(k+2)/:k (k dif. de 0) si obtinem in final
k^3-6k^2-13k-6=0 cu solutii naturale ce trebuie cautate printre divizorii lui 6, mai mari sau egali cu 2: 2,3,6 care nu convin.
Etc.
Nu am rezolvat pana in capat nici eu, dar cred ca solutiile sunt (celelalte cazuri nu aduc solutii):
Solutia separata x=1,y=0
Solutiile de la 1.a) x=3,y=1 si x=5,y=2.
|
Marturisesc ca nu am mai parcurs acest mesaj, vazand discutia eronata de cazuri de la inceput si concluzia cu singurele solutii. Ecuatia mai are de exemplu si solutia x=56 si y=19.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
[Citat]
Marturisesc ca nu am mai parcurs acest mesaj, vazand discutia eronata de cazuri de la inceput si concluzia cu singurele solutii. Ecuatia mai are de exemplu si solutia x=55 si y=19. |
Aveti dreptate!Cu o mica rectificare (si sunt convins ca asa ati vrut sa scrieti):x=56 si y=19.Este o problema interesanta!Are cumva o infinitate de solutii?!?
|
|
[Citat]
[Citat]
Marturisesc ca nu am mai parcurs acest mesaj, vazand discutia eronata de cazuri de la inceput si concluzia cu singurele solutii. Ecuatia mai are de exemplu si solutia x=55 si y=19. |
Aveti dreptate!Cu o mica rectificare (si sunt convins ca asa ati vrut sa scrieti):x=56 si y=19.Este o problema interesanta!Are cumva o infinitate de solutii?!?
|
Intr-adevar, am facut o greseala de tipar: x=56! Multumesc.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
[Citat]
[Citat]
[Citat]
|
Intr-adevar, am facut o greseala de tipar: x=56! Multumesc. |
Ecuatia initiala se mai scrie sub forma
si care este o ecuatie de forma
in care
.Este evident ca x>y.Ecuatia are o infinitate de solutii in multimea "R,>0" si deci trebuie gasita relatia intre p si q astfel incat "x" sa fie un numar natural.
|
|
[Citat]
in care
.Este evident ca x>y.Ecuatia are o infinitate de solutii in multimea "R,>0" si deci trebuie gasita relatia intre p si q astfel incat "x" sa fie un numar natural. |
Forma lui y(y+1)(y+2)(y+3) este prea speciala ca sa fie doar notata printr-un q. De preferat de exemplu, ca ecuatia sa fie scrisa
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
Domnul Pitagora, aveti dreptate cu solutia aceea. Eu nu am fost suficient de atent, am luat aleator cateva descompuneri si am crezut ca e un lucru sigur ce voi scrie. Totusi un sambure de adevar este in ceea ce am scris. Ca o corectare sa zic asa la punctul A, gasim un factor prim (cel mai mare) care este 1/n din unul din numerele x-1, x, x+1, iar acest factor trebuie sa se gaseasca in descompunerea y(y+1)(y+2)(y+3). Poate ca de aici, rezolvarea prin aceasta metoda sa se complice si trebuie cautata o alta.
Intr-adevar o problema interesanta.
--- Din exp:
CREDINTA, daca ESTE ADEVARATA si nu simulata, odata aprinsa, nu se poate stinge, VA ARDE la nesfarsit.
|
|
[Citat]
[Citat]
in care
.Este evident ca x>y.Ecuatia are o infinitate de solutii in multimea "R,>0" si deci trebuie gasita relatia intre p si q astfel incat "x" sa fie un numar natural. |
Forma lui y(y+1)(y+2)(y+3) este prea speciala ca sa fie doar notata printr-un q. De preferat de exemplu, ca ecuatia sa fie scrisa
|
Alta varianta de rationament:facem substitutia x=my+n unde m,n sunt numere intregi astfel incat x>y;se obtine astfel o ecuatie de gradul 4 in "y" cu parametrii "m" si "n" iar "y" trebuie sa fie divizor al termenului liber al acestei ecuatii de gradul 4 in "y" care este [n-(n^3)].
|
|
[Citat]
2. O problema interesanta: sa se determine toate numerele naturale x, pentru care exista un numar natural, y, astfel incat (x-1)x(x+1)=y(y+1)(y+2)(y+3). Seamana putin (ca scriere!) cu ce s-a propus, dar .. e altceva! Chiar m-ar interesa o rezolvare! |
In produsul
exista in mod cert:
A. un factor prim care este
, din unul din numerele
, care trebuie sa se gaseasca in descompunerea
;
B. doi factori primi
si
care sunt chiar numerele
(impare), care se regasesc in descompunerea in factori primi ai produsului
.
In cazul B nu avem solutii deoarece:
Daca
si
sunt prime putem avea:
a)
si
. Rezulta:
echiv.
, ecuatie care are
, q prim, care nu poate fi patrat perfect.
SAU
b)
si
. Rezulta:
echiv.
, ecuatie care are
, q prim, care nu poate fi patrat perfect.
In cazul A, scris condensat putem avea urmatoarele subcazuri (in afara de solutia separata x=1, y=0, care corespunde pentru k=0), am considerat si k=1 prim:
a)
. Obtinem functie de m urmatoarele ecuatii de grad 3:
pentru m=0:
.
pentru m=1:
.
pentru m=2:
.
pentru m=3:
.
b)
pentru m=0:
.
pentru m=1:
.
pentru m=2:
.
pentru m=3:
.
c)
pentru m=0:
.
pentru m=1:
.
pentru m=2:
.
pentru m=3:
.
In cazul A trebuie cautate k prim si n natural care sa verifice oricare din aceste ecuatii (fiecare set de ecuatii cu conditiile suplimentare specificate).
O exprimare mai corecta ar fi: pentru un n natural fixat pentru toate aceste ecuatii, se cauta radacini k - prime printre divizorii termenului liber, termen liber care depinde de n.
Solutia indicata de Domnul Pitagora apartine ecuatiei
, adica:
. Ce este interesant! Aceasta solutie se obtine cand termenul liber al ecuatiei 9.) se anuleaza. Ecuatia nu se imparte cu k, ci in aceasta situatie (cand valoarea lui n anuleaza termenul liber al ecuatiei de gradul 3), se considera ca termen liber coeficientul lui k (care in cazul nostru este 38), iar radacina se cauta printre divizorii primi ai acestui coeficient. (In mod normal ar trebui impartita ecuatia cu k, si se obtine o ecuatie de grad 2 in k, cu termenul liber 11+3n^2).
Aceasta problema este interesanta tocmai pentru acest fapt!
--- Din exp:
|
Legendă:
|
Access general
|
Conţine mesaje necitite
|
47583 membri,
58604 mesaje.
|
|
|