Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
TAMREF
Grup: membru
16 Sep 2008, 08:02

[Trimite mesaj privat]

O identitate!    [Editează]  [Citează] 

Fie x<y<z,numere naturale consecutive cu acelasi numar de cifre fiecare.Sa se arate ca exista relatia:
,in care numarul cifrelor de "9" este egal cu numarul cifrelor numarului x,y sau z.

minimarinica
Grup: moderator
14 Sep 2008, 21:58

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
Fie x<y<z,numere naturale consecutive cu acelasi numar de cifre fiecare.Sa se arate ca exista relatia:
,in care numarul cifrelor de "9" este egal cu numarul cifrelor numarului x,y sau z.

Daca numerele sunt:
atunci
De aici:
(am notat cu k numarul cifrelor lui x.)

---
C.Telteu
TAMREF
15 Sep 2008, 15:38

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
[Citat]

Daca numerele sunt:
atunci
De aici:

Nu cred ca este corect!

ConstObreja
15 Sep 2008, 21:33

[Trimite mesaj privat]

Simplu?    [Editează]  [Citează] 

[Citat]

Fie k=nr de cifre ale celor trei numere. Avem:

y*10^k+x-x*10^k-y+z*10^k+y-y*10^k-z=(z-x)(10^k-1)=2(10^k-1) q.e.d.
E bine? Forma conteaza?
Numai bine,

---
Dorim sa fim, cand nu vor mai fi, prin cei ce vor fi
minimarinica
Grup: moderator
15 Sep 2008, 22:13

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
[Citat]
[Citat]

Daca numerele sunt:
atunci
De aici:

Nu cred ca este corect!

E vorba de redactarea incompleta a randului:
.
PS: De fapt era un mod de a-l face fericit pe d-nul Obreja.

---
C.Telteu
TAMREF
16 Sep 2008, 07:56

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
[Citat]

Fie k=nr de cifre ale celor trei numere. Avem:

y*10^k+x-x*10^k-y+z*10^k+y-y*10^k-z=(z-x)(10^k-1)=2(10^k-1) q.e.d.
E bine? Forma conteaza?
Numai bine,

Foarte corect!Nici calea si nici forma nu conteaza,important este sa fie rezolvata corect problema!Totusi uneori este bine sa gasim solutii cat mai simple si la un nivel accesibil de catre mai multi pasionati de matematica. Credeti ca Fermat a spus adevarul cand a afirmat ca "am descoperit o demonstratie cu adevarat minunata" referitor la celebra sa ecuatie
Z^n=X^n+Y^n nu are solutii in multimea "Z*" si X,Y,Z sunt numere prime intre ele?Cele 100 de pagini dense ale lui Wiles de demonstratie a acestei frumoase teoreme sunt foarte greu de inteles de majoritatea marilor matematicieni,iar eu,chiar daca nu am cunostinte suficiente in matematici speciale,ma indoiesc de corectitudinea demonstratiei lui Wiles!Eu cred ca Fermat detinea cu adevarat o demonstratie minunata!

TAMREF
16 Sep 2008, 08:02

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
[Citat]
[Citat]
[Citat]

Daca numerele sunt:
atunci
De aici:

Nu cred ca este corect!

E vorba de redactarea incompleta a randului:
.
PS: De fapt era un mod de a-l face fericit pe d-nul Obreja.

Foarte corect!De ce il sicanati pe Domnul Obreja,caci sunteti profesori amandoi si eu am foarte multe de invatat de la toti profesorii si ceilalti forumisti si pe aceasta cale va multumesc sincer tuturor.

[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47557 membri, 58580 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ