Autor |
Mesaj |
|
Stiu ca aceste limite se rezolva folosind sirul lui Euler ( 1+ 1/2 + 1/3 + ... + 1/n - lnn ) care are limita c dar nu mi dau seama cum...
1. lim(n->+infinit) (1/n + 1/n+1 + ... + 1/n^2+1 + 1/n^2) = ?
2. lim(n->+infinit) (1/n+1 + 1/n+2 + ... 1/k*n)= ? , k>=2
3. lim(n->+infinit) 1/n * (1/n+1 + 1/n+2 + ... +1/n^2) = ?
Help ?
|
|
--- Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one. (Albert Einstein)
|
|
SI cum se aplica asta la limitele alea..?
|
|
[Citat] SI cum se aplica asta la limitele alea..? |
Pentru prima limita, folosim
Scriem toate inegalitatile, sumam membru cu membru si obtinem
--- Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one. (Albert Einstein)
|
|
Pentru a doua limita,
de unde rezulta ca
si
din care obtinem
Conform criteriului clestelui, limita este
|
|
Pentru ultima limita, procedezi asemanator si vei obtine, prin criteriul majorarii, rezultatul 0.
|
|
Dar la prima limita, dupa insumarea logaritmilor, nu da ln (n^2 + 1) - ln n ?
|
|
[Citat] Dar la prima limita, dupa insumarea logaritmilor, nu da ln (n^2 + 1) - ln n ? |
Asa este; am modificat.
|
|
Ok, merci mult pt ajutor!
|
|
la ultima limita...cu criteriul majorarii...limita parantezei este +infinit...si deci am f(x)= 1/n, a carei limita este 0. Iar g(x)= paranteza, a carei limita este +infinit...nu este asa ?
|
|
La ultima limita majorezi cu
care tinde la 0 cand
tinde la
|