Autor |
Mesaj |
|
Postati aici intrebari legate de problemele din aceasta varianta.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
la problema 4, daca se poate.
|
|
[Citat] la problema 4, daca se poate. |
Functiile strict monotone sunt injective, deci valorile lui f(1), f(2) si f(3) trebuie sa fie distincte.
Ne restrangem atentia la functiile strict crescatoare intai.
Pentru orice alegere a unei submultimi de 3 elemente a lui
ca imagine a lui f, valoarea cea mai mica va fi f(1), cea mijlocie va fi f(2) si cea mai mare va fi f(3). Numarul cautat este deci numarul de submultimi de 3 elemente ale unei multimi de 4 elemente, adica
.
Functiile strict descrescatoare sunt tot in numar de 4, deci functiile strict monotone sunt in numar de 8.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
[Citat] [Citat] la problema 4, daca se poate. |
Functiile monotone sunt injective, deci valorile lui f(1), f(2) si f(3) trebuie sa fie distincte. Pentru orice alegere a unei submultimi de 3 elemente a lui
ca imagine a lui f, valoarea cea mai mica va fi f(1), cea mijlocie va fi f(2) si cea mai mare va fi f(3). Numarul cautat este deci numarul de submultimi de 3 elemente ale unei multimi de 4 elemente, adica
. |
Cred ca acest numar trebuie inmultit cu 2,adica raspunsul ar fi
.Dumneavoastra numarati doar functiile strict crescatoare.
|
|
[Citat] [Citat] [Citat] la problema 4, daca se poate. |
Functiile monotone sunt injective, deci valorile lui f(1), f(2) si f(3) trebuie sa fie distincte. Pentru orice alegere a unei submultimi de 3 elemente a lui
. |
Cred ca acest numar trebuie inmultit cu 2,adica raspunsul ar fi
.Dumneavoastra numarati doar functiile strict crescatoare. |
Multumesc. Ai perfecta dreptate! Am corectat.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
Problema 5 poate sa ma ajute cineva la ea? va rog
|