Autor |
Mesaj |
|
Postati aici intrebari legate de problemele din aceasta varianta.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
[Citat] Postati aici intrebari legate de problemele din aceasta varianta. |
buna ziua.m-ati putea ajuta si pe mine la 2c). am ajuns la ecuatia X^3+X^2-3=0.cum pot arata ca nu are solutii rationale?verific daca are solutii printre divizorii termenului liber si pentru ca nu are spun ca nu poate avea solutii rationale?sau cum? multumesc ![](images/smile.gif)
|
|
[Citat] [Citat] Postati aici intrebari legate de problemele din aceasta varianta. |
buna ziua.m-ati putea ajuta si pe mine la 2c). am ajuns la ecuatia X^3+X^2-3=0.cum pot arata ca nu are solutii rationale?verific daca are solutii printre divizorii termenului liber si pentru ca nu are spun ca nu poate avea solutii rationale?sau cum? multumesc![](images/smile.gif) |
Sa observam mai intai ca
Presupunem ca ecuatia
admite o radacina rationala b. Atunci f_1(b) este numar rational si trebuie sa fie radacina a ecuatiei
, deci
. Obtinem ecuatia pe care o scriati in intrebare
. Or radacinile rationale ale acestei ecuatii trebuie sa fie intregi (coeficientul dominat este 1) si divizori ai termenului liber 3. Deci radacinile rationale potr fi -1,1,-3,3. Dar nici una din aceste numere nu verifica ecuatia. Contradictie.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
va multumesc foarte mult pentru ajutor ![](images/smile.gif) (si la aceasta varianta si la celelalte)
|
|
[Citat] Postati aici intrebari legate de problemele din aceasta varianta. |
In cadrul noilor variante SII 1b) multumesc
--- ioana
|
|
La varianta 25 subII 1.b avem:
--- We can still be happy !
|
|
nu am inteles rezolvarea de la punctul 2.c.
pe iBAC sunt date ca raspunsuri a=-2 si a=5
profesorul la clasa ne-a spus ca rezultatul nu se poate determina precis, iar ca solutie avem orice a din imaginea funtiei f:Q+ \{0,1} --> Q , unde f(x)= (4-x^2)/x(x-1) si ca trebuia sa aflam radacinile intregi daca ni se spunea in cerinta ca a apartine lui Z (noua ne zice a apartine lui R, asa ca ni se cer cele reale).
ma puteti scoate din ceata va rog?
|