Autor |
Mesaj |
|
Sa se demonstreze ca o dreapta care se gaseste in planul unui triunghi si nu trece prin nici un varf al acestuia nu poate intersecta simultan cele 3 laturi ale triunghiului.
|
|
Problema e aÅ?a de evidentÄ?, cÄ? aduce a ...axiomÄ?! (Axioma de separare a planului)
Ar merge totuÅ?i o demonstraÅ£ie cam aÅ?a:
DacÄ? dreapta d intersecteazÄ? laturile AB Å?i AC ale triunghiului, atunci punctele B Å?i C sunt în semiplanul opus semiplanului (dA. Cum un semiplan este mulÅ£ime convexÄ?, rezultÄ? cÄ? tot segmentul [BC] este inclus in acest semiplan, deci d nu intersecteazÄ? [BC].
--- C.Telteu
|
|
Corect... iar problema clar ca nu este axioma.
|
|
va aduceti aminte de axioma lui Pasch ? parca asa suna ,nu?
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
[Citat] va aduceti aminte de axioma lui Pasch ? parca asa suna ,nu? |
Aproape la fel!
--- C.Telteu
|
|
Enuntul meu nu este axioma...si aduc un argument suficient: notiunea de triunghi nu apare in cadrul axiomei invocate.
|
|
[Citat] Enuntul meu nu este axioma...si aduc un argument suficient: notiunea de triunghi nu apare in cadrul axiomei invocate. |
axioma lui Pasch:
Fie dat un triunghi ABC si a o dreapta din planul (ABC) care nu
trece prin nici unul din varfurile triunghiului (spunem ca a este
secanta a triunghiului ABC )
Daca dreapta a separa o pereche de varfuri ale triunghiului ABC , atunci ea
separa exact inca una din perechile de varfuri ale triunghiului ABC.(este o reformulare a axiomei, care este folosita)
--- C.Telteu
|
|
Cerinta mea este diferita de enuntul axiomei...tocmai de aceea am propus problema : una este ca "dreapta nu poate intersecta simultan cele 3 laturi" si altceva este "daca dreapta intersecteaza o latura in mod obligatoriu mai intersecteaza una".
|
|
[Citat]
Daca dreapta a separa o pereche de varfuri ale triunghiului ABC , atunci ea
separa exact inca una |
Cuvântul "exact" ne sugereazÄ? cÄ? nu le poate intersecta pe toate cele trei laturi.
--- C.Telteu
|
|
As vrea sa vad si eu un enunt al axiomei in care apare cuvantul "exact" (in oricare din limbile pamantului)
|