Autor |
Mesaj |
|
Afla ce distanta este intre doua orase stiind ca un automobil care se deplaseaza cu viteza de 72 Km/h, parcurge in 1/4 dintr-o ora, 4/20 din distanta. Va multumesc!
|
|
Raspunsul este - cred - 90 Km, dar cum se poate explica unui copil de cl a IV-a?
|
|
problema se rezolva grafic
alegi un segment mare, il imparti in 20 parti
primele 4 le face intr-un sfert de ora, atunci intr-o ora face 16 parti, adica exact 72 km
mai raman 4 parti,care vor fi egale cu 72:4=18 km
deci drumul este 90km
--- radu
|
|
[Citat] Raspunsul este - cred - 90 Km, dar cum se poate explica unui copil de cl a IV-a? |
Eu as zice asa:
- Daca
din distanta se parcurg in
ore, atunci in
ore se va parcurge
parti din distanta, adica tocmai distanta pe care trebuie s-o calculam.
- Cu alte cuvinte, timpul necesar pentru a parcurge distanta este egal cu
ore
- Distanta este egala cu viteza inmultita cu timpul necesar parcurgerii, deci
[EDIT] rezultatul a fost schimbat pentru a reflecta unitatea de masura corecta (evident, km iar nu km/h)
---
Euclid
|
|
[Citat] Raspunsul este - cred - 90 Km, dar cum se poate explica unui copil de cl a IV-a? |
Ati putea incerca in felul urmator:
Explicati:
Daca intro ora parcurge
, atunci intr-un sfert de ora va parcurge
.
Dupa care, trasati un segment de o anumita lungime(intreaga distanta) si impartiti-l in
de segmentele(parti). Marcati segmentelele din patru in patru, prin acolade, marcate finut, explicati elevilor ca la fiecare
parti din
de parti s-au parcurs cate
. Veti obtine 5 parti a cate
segmente fiecare si deci
Se numeste *Metoda figurativa*.
Natasa
--- *Un matematician care nu are ceva de poet, nu va fi niciodata un perfect matematician.* (K.Weierstrass)
|
|
4/20 din distanta este 1/5 din distanta. Pentru a parcurge intreaga distanta este nevoie de de 5 ori mai mult timp, dec de 5/4 ore.
72 km/h * 5/4 h
este dupa simplificarea cu 4
18 km/h * 5h
care se poate calcula cel mai bine scriind 18*5 = 9*2*5 = 9*10 = 90 (fara unitati de masura.) Copilul de clasa a IVa trebuie insa esential sa inteleaga nu numai cum se rezolva aceasta problema, ci si cat de stupida este ea.
(Iar parintii trebuie sa i-o spuna, insistand , insa, totusi, ca el sa inteleaga rezolvarea, pentru a ajunge departe in viata. Nu stiu ce e mai usor de inteles...)
--- df (gauss)
|
|
[Citat] 4/20 din distanta este 1/5 din distanta. Pentru a parcurge intreaga distanta este nevoie de de 5 ori mai mult timp, dec de 5/4 ore.
72 km/h * 5/4 h
este dupa simplificarea cu 4
18 km/h * 5h
care se poate calcula cel mai bine scriind 18*5 = 9*2*5 = 9*10 = 90 (fara unitati de masura.) Copilul de clasa a IVa trebuie insa esential sa inteleaga nu numai cum se rezolva aceasta problema, ci si cat de stupida este ea.
(Iar parintii trebuie sa i-o spuna, insistand , insa, totusi, ca el sa inteleaga rezolvarea, pentru a ajunge departe in viata. Nu stiu ce e mai usor de inteles...)
|
In clasa a IV-a nu se fac simplificari de fractii, numai in clasa a V-a, incepand cu semestrul al II-lea. Nici una .
Cate raspunsuri!!!
Natasa
--- *Un matematician care nu are ceva de poet, nu va fi niciodata un perfect matematician.* (K.Weierstrass)
|
|
Solutia lui MISU este cea mai adecvata pentru clasa a 4 a .Incercati si va veti convinge !
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
Va multumesc frumos tuturor.
|
|
90 km
|
|
(ciudat, raspunsul de mai sus nu-mi apartine... ceva nu e in regula cu siguranta site-ului... Cipi?!)
--- df (gauss)
|