Distanta dintre puncte fiind 0 si punctele fiind 0-dimensionale...se obtine tot un punct. "Paradoxul" apare cand ne gandim la o dreapta care este formata din astfel de puncte , cu "distanta" 0 intre ele, ele neavand nici o dimensiune si totusi "lungimea" dreptei este infinita...ajungem la granita dintre filozofie si matematica
Cineva (care preda la ciclul primar) mi-a pus aceasta problema spunandu-mi in acealasi timp ca figura formata de 2 puncte are lungimea "2 raze de sfera de punct". A trebuit sa-i explic ca punctul nu are dimensiune...replica a fost "mi s-a daramat tot sistemul de intelegere al geometriei"
Concluzia este insa mult mai serioasa decat pare: asocierile care le facem pentru a intelege substratul abstract al matematicii pot sa fie utile... doar pana intr-un anumit punct. Este demonstrat faptul ca memoria lucreaza in favoarea primelor notiuni dobandite. Atentie deci, la modul in care - dupa ce micul elev a fost invatat ca scaderea 1-2 nu se poate efectua - se preda notiunea de numar intreg... de exemplu.