Autor |
Mesaj |
|
Postati aici orice intrebare legata de problemele din aceasta varianta.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
la problema 1
la punctul a) am facut cu Cramer si mi-a dat x= -1/3, y= 1; z=-1
la punctul b) am o nelamurire... solutiile sistemului nu depind de m...deci pt orice m din R, sistemul este compatibil..pt ca exsta solutia aia ...
intrebarea e cum justific asta?
|
|
[Citat] la problema 1
la punctul a) am facut cu Cramer si mi-a dat x= -1/3, y= 1; z=-1
la punctul b) am o nelamurire... solutiile sistemului nu depind de m...deci pt orice m din R, sistemul este compatibil..pt ca exsta solutia aia ...
intrebarea e cum justific asta? |
Nu stiu daca avem acelasi varianta. La a) eu vad ca trebuie gasit m!
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
poi da stiu dar nu inteleg tocmai chestia asta....
daca eu rezolv sistemul si imi rezulta ca valorile nu depinde de m.... asta inseamna ca m apartine lui R -{1}??? ( m nu poate sa fie 1 din conditiile de existenta )
|
|
la pct a) trebuie gasit m pt care sistemul are solutie unica,adica pt care i se poate aplica Cramer. Se poate aplica numai cand determinantul matricii sistemului este diferit de 0 si rezulta m diferit de 1.
deci m apartine lui R-{1}.
|
|
^ daca vei lua m=1 vei avea solutia unica x=y=z=1
Punctul c de la 2) cum se rezolva?
|
|
Se aratÄ? prin inducÅ£ie cÄ?
deci
pentru orice n.
|
|
[Citat] poi da stiu dar nu inteleg tocmai chestia asta....
daca eu rezolv sistemul si imi rezulta ca valorile nu depinde de m.... asta inseamna ca m apartine lui R -{1}??? ( m nu poate sa fie 1 din conditiile de existenta ) |
sb 1 a
d c dau toate egale cu 1? mie imi da
x=6(1-m)/2(1-m)
y=2(1-m)/2(1-m)
z=-2(1-m)/2(1-m)
daca m ar fi 1 ar da 0/0....
|
|
de unde ai tras concluzia ca x=y=z=1 solutie unica.E adev ca aceasta e o solutie.
pt m=1 ramai cu 2 ecuatii de forma x-y+z=1 si x+y+z=3 , de aici poti scoate pe z=1 . iar daca notam pe z=alfa => x=2-alfa. care nu sunt solutii unice.
|
|
Da! asa este. se pot face si simplificari pt ca m diferit de 1 .Se poate imparti cu 1-m peste tot si ramai cu x=3 y=1 si z=-1 solutii unice , pt m=-1.
Aceasta e rezolvarea corecta.
|
|
2 b) cum l-ati facut?
|