Autor |
Mesaj |
|
Postati aici orice intrebare legata de problemele din aceasta varianta.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
009, III, punctul b si c nu le pot face. Va rog o indicatie (scrieti in cuvinte ca sa fie mai usor).
--- Emil
|
dunca
Grup: membru
05 Mar 2008, 19:40 |
Sub I ex 1
--- Domnule Adomnitei, sa recapitulam, cate stele se afla pe drapelul UE (Uniunea Europeana)? Oare cate ?
|
|
Am rezolvat c la 009, III, problema 2. Se utilizeaza b), exprimand diferenta dintre integrala de la 0 la x din 1/1-t dt si Fn(x)= integrala de la b) care e mai mica decat sirul acela x^n+1/1-x, care tinde la 0. Din pacate pe b) nu-l pot face, nu vad ideea de loc. Daca o stie cineva va rog spuneti-o catev aidei, in cuvinte, fara Latex etc. Pacat ca nu putem afisa scris de mana. Este mult prea lent forumul.
b)?
--- Emil
|
|
Imi raspund singur: b) se face considerand diferenta dintre integrala de la 0 la x si fractia urata cu x^n+1. O consideram ca functie h(x) si apoi aratam ca derivata este negativa deci h este descrescatoare. Nu uitai, derivata unei integrale de la 0 la x din f(t) este chiar f(x) (o primitiva a functiei de sub integrala). Cum h(0) este 0, rezulta imediat inegalitatea. Intrebarea este de ce mi-a trebuit asa de mult?
Si alata intrebare este de ce au facut subiecte asa de grele? Au ceva cu copiii de la mate-info? Vor sa forteze lumea la meditatii sau sa le cumpere cartile? 90/% din profesorii din Timisoara nu ar obtine 10 la un astfel de bac, si cred ca in toata tara e la fel.
--- Emil
|
|
[Citat] Imi raspund singur: b) se face considerand diferenta dintre integrala de la 0 la x si fractia urata cu x^n+1. O consideram ca functie h(x) si apoi aratam ca derivata este negativa deci h este descrescatoare. Nu uitai, derivata unei integrale de la 0 la x din f(t) este chiar f(x) (o primitiva a functiei de sub integrala). Cum h(0) este 0, rezulta imediat inegalitatea. Intrebarea este de ce mi-a trebuit asa de mult?
|
Alternativa: observam ca g_n este functie crescatoare. Atunci pentru t in intervalul [0,x), avem
. Se integreaza de la 0 la x si se obtine exact inegalitatea dorita.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
dunca
06 Mar 2008, 17:56 |
Problema 1 punctul b) ?
--- Domnule Adomnitei, sa recapitulam, cate stele se afla pe drapelul UE (Uniunea Europeana)? Oare cate ?
|
dunca
06 Mar 2008, 18:45 |
[Citat] Am rezolvat c la 009, III, problema 2. Se utilizeaza b), exprimand diferenta dintre integrala de la 0 la x din 1/1-t dt si Fn(x)= integrala de la b) care e mai mica decat sirul acela x^n+1/1-x, care tinde la 0.
|
Si de undre reiese ca limita aceea iti da -ln 2/3 ??
|
|
[Citat] Problema 1 punctul b) ? |
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
[Citat] [Citat] Am rezolvat c la 009, III, problema 2. Se utilizeaza b), exprimand diferenta dintre integrala de la 0 la x din 1/1-t dt si Fn(x)= integrala de la b) care e mai mica decat sirul acela x^n+1/1-x, care tinde la 0.
|
Si de undre reiese ca limita aceea iti da -ln 2/3 ?? |
Din b) rezulta ca
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
g_n nu e crescatoare la problema 2
--- Well rise inside ya till the power splits your head//Were gonna rock ya till your metal hungers fed
|