Autor |
Mesaj |
|
Postati aici orice intrebare legata de problemele din aceasta varianta.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
Subiectul 2 pct. c) a este div cu 3! si mai departe?(x(x-1)(x+1) div cu 6)
--- sorela
|
|
[Citat] Subiectul 2 pct. c) a este div cu 3! si mai departe?(x(x-1)(x+1) div cu 6) |
Cu relatiile lui Viete se calculeaza
si apoi se gasesc numerele intregi de aici.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
subiectul 1, punctul c
Cum aflu suma tuturor matricelor din multimea M?
offtopic: Multe din problemele astea sunt specific olimpiadelor. Eu pur si simplu nu inteleg ce d*#q cauta exercitiile astea intr-un examen de bacalaureat care ar trebui sa-ti testeze cunostintele, nu aptitudinile tale de creatie, de perceptie ...
--- Hapciu
|
|
as vrea si eu o idee pt 2 b
|
|
[Citat] subiectul 1, punctul c
Cum aflu suma tuturor matricelor din multimea M? |
Banuiesc ca suma tuturor matricelor din multimea M este matricea nula.
|
|
[Citat] as vrea si eu o idee pt 2 b |
|
|
Rezolvarea pt 1c):
nr de matrici este nr functiilor definite pe o multime de 9 elemente(cat are matricea) cu valori intr-o multime de 2 elemente({-1,1}), deci 2^9 matrici.
Vom calcula primul element al acestei sume,restul analog.Dc fixam primul element 1, cate matrici putem forma? Raspunsul este 2^8(nr functiilor definite pe o multime cu 8 elemente cu valori intr-o multime cu 2 elemente).Analog putem forma 2^8 matrici cu primul element -1. Deci primul element al sumei va fi 2^8*1+2^8*(-1)=0. Analog celelelte. Deci suma va fi matricea 0.
|
|
la 2 punctul a trebuie sa dea -a?
|
|
[Citat] Rezolvarea pt 1c):
nr de matrici este nr functiilor definite pe o multime de 9 elemente(cat are matricea) cu valori intr-o multime de 2 elemente({-1,1}), deci 2^9 matrici.
Vom calcula primul element al acestei sume,restul analog.Dc fixam primul element 1, cate matrici putem forma? Raspunsul este 2^8(nr functiilor definite pe o multime cu 8 elemente cu valori intr-o multime cu 2 elemente).Analog putem forma 2^8 matrici cu primul element -1. Deci primul element al sumei va fi 2^8*1+2^8*(-1)=0. Analog celelelte. Deci suma va fi matricea 0. |
Solutie corecta!
Indicatie alternativa: Fie X matrice din M. Atunci -X este tot in M.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
1 c) mai simplu :
orice matrice din M are si opusa in M deci suma tuturor daca le grupam A+(-A) va da matricea nula
--- sorela
|