Autor |
Mesaj |
|
Postati aici orice intrebare legata de problemele din aceasta varianta.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
1. Problema 1, c/II-006
Raspunsul, sugerat de ei, este permutarea ce are pe a doua linie in ordine:
3, 2, 4, 5, ..., n, 1. Pentru n=4 s-a demonstrat la punctul anterior. Dar cum arat aici, prin inductie sau altfel, ca sigma^n = sigma? Pentru n impar, se poate alege orice transpozitie, deoarece (ij)^2 = identitatea si deci la puterea 2k+1 este (ij). Dar pentru n par, cea de sus, nu stiu inducta.
Emil
--- Emil
|
|
[Citat] 1. Problema 1, c/II-006
Raspunsul, sugerat de ei, este permutarea ce are pe a doua linie in ordine:
3, 2, 4, 5, ..., n, 1. Pentru n=4 s-a demonstrat la punctul anterior. Dar cum arat aici, prin inductie sau altfel, ca sigma^n = sigma? Pentru n impar, se poate alege orice transpozitie, deoarece (ij)^2 = identitatea si deci la puterea 2k+1 este (ij). Dar pentru n par, cea de sus, nu stiu inducta.
Emil |
Sugestia e o capcana. Considera permutarea 2,3,4,...,n,1.
|
|
am incercat cu 2,3,4,1 si nu a mers. Adica sigma^4 = identitatea dar trebuie sa dea sigma. La cea propusa de mine pe baza sugestiei lor da asa, dar nu stiu sa demonstrez prin inductie sau cumva pe cazul general.
--- Emil
|
|
[Citat] am incercat cu 2,3,4,1 si nu a mers. Adica sigma^4 = identitatea dar trebuie sa dea sigma. La cea propusa de mine pe baza sugestiei lor da asa, dar nu stiu sa demonstrez prin inductie sau cumva pe cazul general. |
Sugestia domnului profesor Enescu este buna, trebuie doar fixat un element pentru ca puterea n-1 sa fie identitatea. La punctul a) autorii au ales sa-l fixeze pe 2, ceea ce mai mult incurca. Fixandu-l pe n lucrurile sunt mult mai clare. Deci incearca permutarea
2, 3, 4, ..., n-1, 1, n
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
da, va multumesc, a mers. (Sugestia initiala era cu n, 1 la sfarsit de aceea n-a mers)
--- Emil
|
|
[Citat] da, va multumesc, a mers. (Sugestia initiala era cu n, 1 la sfarsit de aceea n-a mers) |
Sunt convins ca a fost o greseala de tipar.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
1.b?
--- oana
|
|
la punctul c nu ar fi mai usor daca am folosi pct b?
luam n=p+1 si din b vom avea sigma^n=sigma^p*sigma=sigma*e=sigma
|
|
S_n este grup. Conform teoremei lui Lagrange, luand p=n! (numarul de elemente din grup) avem
.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
[Citat] la punctul c nu ar fi mai usor daca am folosi pct b?
luam n=p+1 si din b vom avea sigma^n=sigma^p*sigma=sigma*e=sigma |
Daca cititi cu atentie cele doua puncte veti vedea ca nu au nici o legatura. La b) se vorbeste despre orice sigma, iar la c) trebuie aratat ca exista sigma. Mai mult acel n pe care-l luati dupa cum doriti este fixat de la inceputul problemei.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|